如果係for拍嘢用嘅話,a74 定s5m2

28 回覆
0 Like 0 Dislike
攝影新手,想搵部機可以直接擺個lut 落去睇效果,

如題諗咗好耐,因為睇人哋啲評測,覺得s5m2 有防震同埋隻色好似靚啲

但Sony多好多鏡,拍攝功能價錢差唔多

想俾人指點下迷津
罪大較多鏡選擇

色方面 你直出就要考慮
如果raw就唔係考慮因素
A74冇realtime lut喎

利: a74 user
睇下你拍咩類型嘅嘢多
Event, run & gun, solo shooter要開工方便夾機嘅一定係sony

自己創作嘢有空間撚鏡頭嘅s5ii都係個好選擇,不過要留意hdmi output好似有小小delay (以前用s1h發現嘅問題,唔知而家fix咗未)
你唔用穩定器同定點手持拍攝? 個防震都無乜關係

s 記色靚同你預期會前後期都套lut 都係無乜關係,因為你都改左d 色
唔影相zve1得
sony a73之後啲色已經好咗好多啦
新手 買部平平地開始學咪算, 到真係拍到野先諗其他野好過 又6K又防震又LUT又HDMI大頭又多按鈕又有機身PRORESHQ又NATIVE DUAL ISO又有SSD外錄(X版本) 仲有機身風扇長用戶外唔過熱.. S5M2咩野影片功能都齊哂, 現價 Lumix S5 II 連 LUMIX S PRO 20-60mm F3.5-5.6 FF機套裝全新水貨都只係$13XXX , 仲有咩好考慮?
佢話睇效果 唔係bake-in

但係咪fx3先入到lut?
會開工就a74
自己創作、想探索多啲video野就s5ii/x

Sony對焦快穩準 鏡頭超多
但係video 野好似shutter angle同埋上面
師兄講嗰啲就s5ii/x先有 除非直上Sony fx line

不過用Lumix L mount 預咗做孤兒仔
基本上唔多香港人用同review

利申:Lumix 用家
fx3,30 ,zve1 有, fx3對上就唔肯定
SM2
你錯喇,香港有一大班人攞S1嚟拍電影㗎,不過人哋唔會周街唱啫

用緊兩部S 1
仲有嚟緊black magic有Lmount有電影鏡配套,你驚冇鏡用
淨係唔過熱呢樣嘢贏到Sony幾條街啦
原來係咁
唔知s1ii 幾時出
有埋4k/120 no crop 同減少果凍就真係無敵
原來咁抵玩,咁真係唔使諗
拍片唔諗zve1?
S5ii拍片屌打,唔駛問
要買 S5 II X
到時買左s5 ll 好似要 firmware upgrade
仲有大大間Sigma添
死老鬼我今日都諗緊換機
上網睇咗鬼佬呢篇嘢
https://www.techradar.com/best/best-video-camera
其中有個簡單版概要

(最後兩款DJI可以不理)

另一個可能平靚正目標就係
BM Micro Studio
https://youtu.be/vdrzfuV61pU?feature=shared

因為我唔急住換機
所以有興趣等下呢部嘢(傳說可能今個月有實機上市)

https://octopuscinema.com
長roll有oh 問題
長roll有oh 問題

師兄你講邊部?

之前出外景會搭落 ext SSD/drive
室內嘅,習慣多數經panel直落電腦
iPhone
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞