消息指:24家機構申請香港虛擬資產交易平台牌照 包括OKX、Crypto.com和富途等

34 回覆
7 Like 3 Dislike

24家加密資產平台申請證監會VATP牌照,未申請的平台須於5月底前結束香港營運

申請者包括OKX、Cryto.com、Huobi HK等
全球最大加密資產交易平台幣安、Coinbase都未有申請香港牌照

證監會提醒投資者留意平台是否需要結束香港營運

證監會去年6月實行虛擬資產交易平台(VATP)強制發牌規管制度,設下12個月過渡期,讓原先已在香港提供虛擬資產交易服務的平台可以繼續營運,並設下2月29日為申請限期。隨限期結束,證監會網站顯示,除了兩家已獲發牌的平台外,現有24家平台申請虛擬資產交易平台牌照,當中包括OKX、Cryto.com、Bybit和富途旗下PantherTrade等較為散戶認識的平台。

至於上周提交申請、3天後撤回的「Huobi HK」,在2月26日重新提交申請。

不過,部分大型加密貨幣平台如幣安(Binance)、Coinbase(美:COIN)都沒有申請香港VATP牌照。按證監會要求,若平台在2月29日前都未申請牌照,必須於5月底前有序結束香港業務,否則屬於刑事罪行。
futu快撚d啦,有佢出入金無敵,otc店都要收皮
唔知點解一路覺得okx間野有啲政治背景,理論上cex個規模做大咗之後唔應該咁順風順水

同埋申請左香港牌嗰間hashkey,啲流動性差到傻
點解香港要block咗crypto 定期?
好似都中資背景
牛牛有得玩最重要
futu快撚d啦,有佢出入金無敵,otc店都要收皮

俄佬, 支那佬. 伊朗, 北韓. 全部用牛牛出金走資.
再用香港銀行swift 滙出去.

真正攬炒.
唔怪得支牛呢幾日咁升得

OKX上禮拜既活動: 可參與既國家
ib 有無?
OKX個launchpool好似係計人頭有上限?
比較似用戶獎勵多啲
不過有7成都唔知咩國家
鬼鬼地
利申用緊
牛牛有得玩正喎
Binance coinbase 5月底前要拎走哂d錢?
Crypto is scam
仆街證監人地現貨ETF上埋市,升到冇brake先黎禁止非PI買現貨ETF咁仆街,就係為左比本地牌獨市
快啲批幫手成為我出貨流動性接貨啦
牛牛scam
去中心化
Hashkey出唔到金?
我都想知
得幣安 火幣 香港人可以開槓桿
okx都唔得
呢個行為唔係應該視為海外消費
佢證監警告左呢啲平台無牌 我地知有風險照用我地死我地事啫 應該可以繼續用掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞