【ViuTV】羅嘉駿導演作品《940920》×《二月廿九》討論 (304) 二月廿九重播!星期一至五深夜12點

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
但會長應該有對yeesa沉船
冇台灣景劇本大改=出事
我覺得冇
純粹係對frd嘅事好上心
如果夾硬屈大澳=台灣咪唔使大改
但係太大工程去撘嗰台灣景
係唔夠筆直拍
正如開viu處境喜劇甚至東張/一線式資訊節目都冇能力
btw2000煮食節目幾時先播完將個資源俾資訊性節目都得掛
內部應該有晒計劃幾時播d乜既~
想知九展拆咗之後要搬去邊
遲啲九展拆要搬走
但唔知搬去邊
仲要exactly播大結局
訓排有傳又話暫延拆喎,撩商戶續租既傳聞, 亦都冇聽過viutv搬遷計劃
煮野食應該要變下既,煮左幾年
咁飛黃之後播咩劇
基本上任務完成
寧願將煮食節目筆直用於製作有viu特色東張/一線搜查式資訊節目仲好
有競爭先有進步
我又唔敢講一定要咁做,不過我覺得係時間要變。
居然
都係呢度有人傳咋, 但呢個環境使筆錢重建商廈又冇人租, 商場又隔涉,煞停又唔係唔合理掛~ 不過係真係假真係唔知

五主角(quintet)

#飛黃騰達

【ep04】

【ep09】

【ep11】

【ep13】

【ep18】
我唔知當初改劇本有乜顧慮 可能好多台灣靚景既B-roll 冇咗所以要搵劇情填補?
940920太耐唔記得細節 但以我記憶 個全劇重點就係楚凝可以入舊相 最後犧牲自己求翻會長呀媽 分裂咗兩個時空

根本成條白卡月呢條線 成條刪減就得 完全唔影響主線
冇咗呢條線 其實大部份時間都係keep到224既質感
可能好多台灣靚景既B-roll

舞台劇 = 演員講故事
電 影 = 導演講故事
電視劇 = 編劇講故事

假如未夠班寫得出一𠆤札實既電視劇本

退一步改拍電影 總好過搵B-roll泥填充
應該唔關paradox事
冇穿越到 不等同 香川一定會炒/唔炒 既然唔係必定發生
同埋冇穿越到唔知時間線之後會發生的事
> 應該係無交集先對路
改變可能性太多 達唔到因果關係 (甚至係講創造/去左 另一個平行時空)

最多
2020辰叔 (可能) 去日本探老婆 再 (可能) 中風病發
> 2020YEESA(唔理之前有冇穿越過) 照理都會去日本救老豆
+
2020香川個仔都會出事
=/=
憑以上可能都推斷唔到 香川一定會炒/唔炒
咁兩個傾計傾到部機響 果PART 係刀導剪落去想誤導大家?
已經唔記得對白係咩
只係睇到尾呢兩集 令我覺得唔係愛情
因為平時相處時間唔算多
套劇太短,所以成唔到自己一套世界觀。

而且拍太長就愈深入,愈深入愈易炒車。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞