謝展寰:「我們以一個不特別樂觀,也不悲觀的方式」

25 回覆
2 Like 7 Dislike
垃圾徵費|料帶來18億元收入 謝展寰:視乎市民循規比率 將用於推動回收

環境及生態局局長謝展寰指垃圾徵費今年實施,預計可為政府帶來約18億元收入,會用於推動回收工作。

環境及生態局局長謝展寰:「我們以一個不特別樂觀,也不悲觀的方式,有一半市民用指定袋估算。這方面的收入是16億元,有2億元是入閘費收取的金錢,當然實際上收入多少,大家都知受很多因素影響,市民循規的比率、適應程度或減廢回收參與度會不會很高,這些都會影響實際收入,所以只是初步估算,實際數字要待實施後才能確認。」

房屋局局長何永賢指,交椅洲人工島填海工程延遲,不會影響未來十年房屋供應量,因為即使完成填海,交椅洲未來十年都不會有房屋供應。

https://www.i-cable.com/%e6%96%b0%e8%81%9e%e8%b3%87%e8%a8%8a/203235/%E5%9E%83%E5%9C%BE%E5%BE%B5%E8%B2%BB-%E6%96%99%E5%B8%B6%E4%BE%8618%E5%84%84%E5%85%83%E6%94%B6%E5%85%A5-%E8%AC%9D%E5%B1%95%E5%AF%B0-%E8%A6%96%E4%B9%8E%E5%B8%82%E6%B0%91%E5%BE%AA

可能真係我悲觀,我真係唔知佢噏緊乜
一半?
即係預有一半人犯法? 三百幾萬?
想知水原雞明唔明
局长说得真妙🙏😅
不瞎搞 认真搞 搞环保就是要赚得满满的
冇諗住聽佢講
咁即係想躺平咁話嗽喎...
得十幾億點都搵唔到幾千億起人工島喎
局長通哂水,已經預咗一半人就咁掉落街?
咁樣就加價啦。
可能有大量人將會違法,官員居然仲唔注重執法,反而仲誇誇其談!!
你都係講返中文啦
又話垃圾徵費唔係為咗錢?
叫水原千鶴解讀下
以為自己好搶口 駁嘴好叻
香港人最需要嘅就係平常心
借錢還 暗示香港理財新思維
懲罰留港撚一定樂觀
我都唔明
唉~句野紅到D膠官認真解答咁,但又解唔到,好老尷
有一半市民用指定袋估算
即係預咗有350萬人唔會用指定袋?
咁我識做喇
為咗令局長唔估錯, 我積極考慮做果 350 萬嘅其中一個
預計可為政府帶來約18億元收入
警務署連國安開支超過300億喎
up 乜9
為左18億搞臭政府
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞