醫管局員工討論區 90

995 回覆
1 Like 4 Dislike
升左一個月都無 準備搵工了
ea or eo
ching做咩位 有冇諗過做其他位
HA咁多dept 咪睇下你對邊一方面有興趣嚟試
試下先啦
都未必請我
但HA 官僚主義嚴唔嚴重
未搵到工都可以apply下見下先

官唔官僚就要睇department啦
或者我又分享下我自己嘅情況呀~

我係出面都跑跑咗廿年,官拜三粒花,因為開始頂唔順就係機緣巧合做左個沙展位。
以前好多野要我決定,依家就有兩粒做決定,好多野都係yes sir no sir sorry sir,真係唔駛點用腦嘅。不過冇左一大截人工,但係換到時間嘅,暫時我冇乜特別要OT,除非係突發事故啫~

跳唔跳得番出去私人市場?好睇自己想唔想融合個遊戲啫,初初入嚟,乜都要跟制度,跟次序當然好唔慣,但係某程度上都係一種保護嘅~出番街做,自己會小心左。有辣有唔辣啦,出面趕頭趕命,有啲step會跳,自己適時應對囉~

以上係未過試用非醫療職系嘅垃圾臭新嘅心聲
我見我果層啲同事好準時33/45攞手袋喎

我諗都係睇做邊間院同咩部門囉~
我都係咁諗 apply下先
嘩 好癲 ching你咁樣入HA
你要好大決心
因為我自己係文科仔 唔係好知自己想做乜
做咗年幾工 發現自己做野比較systematic 同 step by step 基於身體理由最好 on time收工/OT少少都冇問題
有做緊HA fd同我講話 不如入HA
我自己開始諗 不如試下HA 依刻係最佳時機入HA EAII 因為同我依刻人工 唔係差好遠
但又諗一兩年後 萬一覺得HA唔岩我 我又跳番出去commercial 我既人工又差一截 亦比同齡人少咗一兩年發展自己事業
所以我矛盾位/問題係 一係入HA成世 一係唔好入?
ching 咩部門
我估你都係後生仔女,入去玩一兩張合約應該都可以學到世途險惡同埋官僚主義😂

旁人都係俾佢自己嘅經歷所堆積成嘅意見啫,可能你嘅情況唔係他人嘅情況呢~如果冇乜家庭負擔,咪入嚟見識下囉👍🏻
非醫療職系,非三大巨頭
係啊ching 我仲後生 暫時係自己驚冇工 同唔知自己條路點 > 家庭負擔
但開始feel到事業樽頸位 頂多試多一兩次就要定邊行繼續發展 入HA 唔係問題 係驚日後覺得唔岩咁跳番出黎點算 人工少一截等等問題
冇牌既社科仔 會比較煩
ching好人 實順利
幾時肯review個fixed allowance
入面既人個個都想走 出面既人就衝入黎
入面個個走唔番出黎?
pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞