用家再唔買樓,遲啲抄家買晒啲樓你就瞓街

25 回覆
9 Like 10 Dislike
瘋狂加租,你仲唔死?

有錢快啲買樓啦
抄家就入去食皇家飯啦
英國冇樓賣?
買咗就真係等俾人抄家
又想推啲傻仔去死?
救得一個得一個
最後上車機會
只可以講自住嘅依家唔買,可能遲d要追價(減息後)
炒家做定期都好賺過買樓
香港房屋土地改革緊 上車急咩
樓淡請停止FF
政府訊息好清晰
樓價不能倒
Capital gain
自住就買得過,炒就咪啦
到時無人買無人租會點。
係咪個個瞓街 用紙皮起間房
Your name
淡友永遠以為自己分析大勢好叻,想time the market,但現實往往係你永遠不可能time the market time得好準

當然佢地對香港未來的分析未必係錯,但他們忘記了住屋需求係剛性,經濟幾衰都要住
對了經濟外,供求,息口,政府干預也是對樓價十分重要的因素

而且他們不明白,賣地收入佔香港政府收入的比重不低,香港未能成功發展到其他產業前,根本只能繼續高地價政策去維持政府的收入,就算大家都知道長期依賴樓市是十分不健康,但現階段始終係戒唔甩都無計
而且樓市跌得太多,負財富效應會令市民減少消費,令香港經濟復甦受阻

所以政府一定會千方百計去托住樓市,減辣唔得,仲有大把招出,容許高成數按放租,MPF買樓,容許投資移民買樓,停建居屋,一定托到升為止 (最後殺著好似大陸暴力托股市咁,唔比賣,點都托得到升)
全部用家都訓街,炒家無得炒慘過訓街
用mpf 買樓
港股點攪
依個時代仲有人同政府作對?自己捉虫
啲人話住公屋驚閪
即係炒家咁睇唔開買2手樓?唔等1手樓?
打咁大篇嘅都係想表達「自住驚閪」

同埋你話政府大把招,但而家最主要嘅問題經濟前景問題,旅遊業、科技、金融股市同物流呢兩嘅表現點俾到信心市,已經冇計到60萬勞動人口流失同外資帶走嘅錢,仲有政治上嘅畫蛇添足。

而家你講到有樓市先至有經濟,屌你老母AA狗成撚日倒果為因,專搵入世未深嘅岸鳩嚟呃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞