影片分享。請提供意見。

19 回覆
0 Like 7 Dislike
https://youtu.be/dFD5846zv4g
用Lumix GH6 拍攝。
點解流眼淚?
功課咁
你係咪指平舖直敍?
真想聽意見嘅
就睇落去啦。。。

1 說是廢墟。可是拍出來,無廢墟情調,只見頽垣敗瓦,不見荒涼。
2 曝光過咗,兩分幾鐘片,睇完覺得呢個地點日頭陽光充沛,地主唔識寶,任由地方凋零。點解唔响原址重建做特色旅館,肯定可以成為一條財路。(收細一級到一級半光圈,少少under ,場景氣氛會變不一樣。)
3 拍攝技巧,無。來去都係正常視覺。鏡換枝12/14mm 玩下透視,用下貼地仰角影,或者貼近地面track,視覺「衝擊」會多啲啲。雖然係拍片,但可以用多啲定鏡,短shot⋯)
4 剪片,第一個鏡頭果個水牌可以不要,有點未見官先打五十大板感覺。
5 配樂,輕快過頭,這是要表現「廢墟」其實係好正嗎?
題外話:既然話係廢墟,前段影到地下放滿建築材料嘅片段,不如不剪入去好過。有人準備施工,咁唔算廢墟囉,只係日久失修啫。

如果我去影,我的想法大概會咁
Ver 1 純風光片
頭shot 黑漆畫面,但有自然風吹草動嘅環境聲。
黑畫面fade in實景。第一個shot ,廢墟屋隅前地上一塊生青苔嘅石頭特大close up,接low angle track shot 入屋同時鏡頭慢慢tilt up同zoom out,入門後 black out,接fade in low angle 超wide 營造廢屋嘅荒涼。例如,牆上嘅雨水漬、攀藤、地上碎石中雜草叢生⋯(定鏡就夠,唔洗咁多無謂嘅camera movement,如果要pan, tilt, track就要慢速)⋯剪片時後期調色,順便變埋黑白片。配樂嘅話,我諗我唔會音樂,只會錄現場聲用,包括風聲,腳步聲同蟲叫⋯)尾shot 會呼應返頭shot用low angle track 出門口(如果想玩效果,尾shot 會用快速track ,好似衝出屋外咁,然後來個180回頭(回頭係見到low angle影嘅廢屋外貌,定鏡半秒就dim 黑畫面)完咗呢條片(最尾個鏡頭係一鏡直落)
Ver 2 有故仔嘅拍法,假第一身視角拍法
假設主角係俾猛烈陽光曬醒,然後發現自己唔知點解來咗呢個地方,於是响廢屋入面四圍睇,想知道身處何處。因為係假第一身拍攝,所以可以搵個朋友出「手」相助,拍下响地上嘅亂石堆摸摷﹐摸下牆上嘅痕迹咁⋯咁條片就變咗令觀眾有種身在現場去探索嘅感覺

以上,純粹老鬼我作為一個過氣story teller嘅諗法。
有畫面....
試吓買塊ND filter,快門set 1/50 or 1/100
似記錄片多d
不如搵人拍你入廢墟
記錄埋第一身感受
起碼有内容
師兄好癲
哩方面唔合適。因為一般做法,拍攝廢墟嘅人身份要盡量保密,同唔畀人哋知係你做過。
衷心感謝你的意見。我獲益良多
攝影台罕見留言真係俾意見
係,極罕見
我都係用GH6都好小人用,咩驅使你用佢?
因為我有時要拍聚會和活動影片,要連續拍攝超過1小時,有時又要幫手影相,所以GH6 係不二之選
痴撚線勁熱心
用緊咩鏡?
Panasonic H-FS12060.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞