美債新手想問

63 回覆
9 Like 2 Dislike
想問你地係點揀美債

見到有好多揀
有4%息但99蚊
有3%息98蚊
有0.125%息 但95蚊

到底揀高息高價定係低息低價
我係預計做3月-2年以內
喺咪用IB ?

主要睇YTM
睇yield
咁年期你會點揀
直接1年 5%以上可以買?

諗住用富途牛牛買
睇YT啦
你係諗住買完揸到maturity,定等減息升?

嗯,個人會覺得,如果揸到maturity,就直接睇YTM啦。賺得唔多,但勝在夠安全
如果預期之後減息 可以買d中長期既債等之後價升就走
債息跌 債價升 賺差價
牛牛啲價唔得㗎

自己呢牌買半年多,但無話乜年期最好,純粹睇你估唔估得中美國國債利率走勢
我通常揀一個月後
高位買多啲債係明智

煙花爆到幾時無人知
但一個月買少過3k 賺埋都唔夠比手續費
美債新手第一件事係學用ib
ib 5美金基本 + 面值 x 0.002%

買一萬美金大約$8
有app 未用過,用開網頁版
得 search US. 揀第一個 bond
Google current yield vs yield to maturity
如果同一款債 ytd 都差唔多,睇你想
1.個段時間收多啲利息 ,咁個coupon rate 就要高啲
2.定係想到期先收返多啲錢,咁你今日買嘅present value 就會平一啲,但個coupon rate 就會低啲
例如一年後到期嘅債(eg. 國債)你可以
1. 買 zero coupon bond, 中間收唔到任何利息
2. 或者買有coupon 嘅債,

呢兩隻債到期嘅ytd 其實都係一樣的
即係確定會揸到到期就直接睇YTM
如果中間係有機會放出黎就買高息高價嘅

係咪咁樣
U mean 2年內到期美國國債? 依家短債嘅ytm 會多過長期(2年…)

如果你話會中間sell, 其實邊款債個return 都無分別,你會賺到price difference + accrued interest (if any)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞