定期存款邊間好? (40)唔該睇完頭post 同條款先好問

1001 回覆
5 Like 7 Dislike
係0.05%
你啱
最高息既定期已成過去
2月28 all in 晒港紙落中信大富翁
啱啱又係中信做左3個月美金定期 4.95%
而家擺晒成副身家係中信
有無人會再入錢去中信大富翁限時加碼度
我都係今個月冇左
有ML 戶口,而家唔會入
過2個月有3.5%+0.875%就會入
我反而之前冇
上個月開始放錢 而家有3皮免費轉數額
好神奇,mox 3萬免費轉數突然有番..不過都無用要黎找卡數
富邦銀行新玩法
新資金活期利息3.5% (0.9% 基礎利息+ 2.6%新資金利息)
計算日為2024年1月31日
只有新資金才享有2.6%優惠利率
舊資金只有基礎利率

額外活期存款獎賞年利率由2024年3月1日至2024年5月31日止

「息隨尊享」額外活期存款年利率優惠「息隨尊享」額外活期存款年利率優惠

https://www.fubonbank.com.hk/tc/deposit/latest-promotions/reward-promotion.html
岩岩睇terms係單息計算 唔係複息計
唔知馬拉松高定佢高
請教一下,馬拉松d錢出返嚟,現在有咩好路數? 暫時富邦3個月4.55最高?
搞到唔識計條馬拉松利息啱唔啱
跟住頭po條式都計唔到 睇黎真係要進修下啲數學
閒錢擺富邦高過擺citi係ATM攞錢煩啲
你寫一次出黎你係點計?
大家都係4個月左右, 今期相對年利率好似只係差0.01%(假設唔加息)?
中信仲有機會因為減息而影響到:
渣馬:3.840322581%
中信:3.856557377%
唔知點解計錯哂
有冇ching指點下
SC
=((1+3.3%/365)^62*(1+3.8%/365)^32*(1+5%/365)^30-1)/124*365
= 3.86527%
中信
=((2.1*61+4*31+7.28*30)/122+0.75)/100
=3.85656%
本金x日數/365^年利率
新手一問 岩岩做完定期 而家轉番d錢去另外一間銀行
係咪過幾日再轉番去渣打又可以當新資金咁做番馬拉松
SC馬拉松11月個戶口啲錢係咪今日會自動入番儲蓄戶口?
定係可以依家轉走佢?
大家都係4個月左右, 今期相對年利率好似只係差0.01%(假設唔加息)?
中信仲有機會因為減息而影響到:
渣馬:3.840322581%
中信:3.856557377%
唔知點解計錯哂
有冇ching指點下
SC
=((1+3.3%/365)^62*(1+3.8%/365)^32*(1+5%/365)^30-1)/124*365
= 3.86527%
中信
=((2.1*61+4*31+7.28*30)/122+0.75)/100
=3.85656%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞