科大QFIN JS5332 你問我答

10 回覆
1 Like 1 Dislike
諗翻起嗰時in jupas qfin又好,到之後ust入major selection都好,都好少有qfin interview嘅分享,利申就in 過哂三大qfin, 再in 埋ust major selection, 希望幫到mon post嘅中學生/year1 fm

1. DSE qfin 收分:科大計係英數*2, best 6 入,收分呢啲嘢年年都會變,但我見最近都開始跌,2023最低收到風ust係best 5 30, 應該食中weighting 因為科大英數*2,for reference: https://publication.join.ust.hk/view/13965330/4-5/#zoom=true
最好最好中學要讀m2唔係m1, 唔係之後讀數可能會少少辛苦

2. in 啲咩:全部interview都會係self intro開始,可能講下你啲興趣點樣link落去想讀qfin度,or講下啲extra curricular activities(?,之後就會group dicussion, 咁就會有一條問題俾4-5個candidate discuss, 未必係關finance事,咁最主要係睇你點group dicuss

HKU qfin question: should transgender athletes are allowed
CU qfin question: 一對一,問你jupas 份personal statement係我嗰時都呆咗冇諗過personal statement會睇
ust qfin question: how to fix inflation

3. why ust/ major selection?: 我係睇salary report嘅,同埋ust 有major selection, 類似中三擇elective咁,就算jupas唔夠分入ust qfin(我) 都可以由major selection 入翻,咁major selection嘅interview同jupas差唔多,四人一組 分三part 一分鐘self-introduction 通常講下你呢一年做咗啲咩/點解想入qfin 之後佢會一個一個問你cv上嘅嘢 例如你有入trader(ust soc) 佢就會問你trader係咩position, 做咗啲咩 翻intern就問翻intern咁 所以你要好認真咁寫份cv 問完最後就有一個group discussion 會問最近啲新聞(一兩日前

4. gpa requirement: 你見到其實3.5以上都有機會,最好最好就讀math 1014/ comp 1021,show你對qfin有興趣

5. 想知再講
唔想知 寧願讀ive
畢業做咩
有嘅 見過D歐資行sales role請city/poly
金融業再傳裁員 中資行受波及 銀行家指香港通街沒工作iBanker

金融界再傳出裁員消息。早前外電引述消息報道,滙豐大中華區商業銀行部門裁員,至少4名駐港銀行家離職。至於《BBC》則引述一名任職中資行的投資銀行的謝先生指出,目前香港有不少沒有工作的投資銀行家。

《BBC》引述謝先生的報道,指出其工作的公司在去年6月裁減1成員工,未來或會再裁員,又指出從去年起外資大行不時裁員,其本人工作的中資行亦受到影響。他明言近2年生意太差,並無太大單項目。

報道亦有引述另一化名為黃先生的受訪者。黃先生於中資行任職高層,指出該行一直勸員工自願離職以免直接裁員,又指出現時港股缺乏生氣,自己亦有意移民,明言「不想把前途和財富跟香港綁在一起」。美銀等大行早前曾傳裁員

美銀﹑瑞銀及摩根大通等大行早前亦曾傳出裁員消息。據資料顯示,美銀早前裁減在港20多個投行職位,瑞銀則在去年於亞洲裁減20多名投資銀行家,有關職位主要在港從事內地業務。摩通亦曾裁減30多個在亞洲的投行職位。
刀系精算好
精算學 Actuarial Science 評級: A+
現時有大量空缺
一般fg 考左5-6份卷 25k up
做幾年野考完牌+AM 已經70k up
做多幾年輕鬆1M年薪
HKU 同ChinU都有UEC program 可以考少幾份卷 減低入行難度 加快考牌速度
HKU 3成人first hon 十分靚grade
收分唔算高 十分抵讀
前途唔差過醫療科
想轉行了
ust engine major selection 揀咗computer science, gpa 過3.7 想揀qfin做second major (COSC) 又點玩法? 係咪要send email 俾 ug coordinator 申請interview?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞