科大22歲男墮樓 送院不治

129 回覆
97 Like 4 Dislike
又跳....笑撚左
99...99...99...99....
啲人成日吹到AL考得好入U過咗海就係神仙,點知入到去先發現係另一個地獄
我地cctoy又贏
差唔多畢唔到業

日日講到香港個個都好慘冇希望
以前廿零歲讀緊書真係會信
上Facebook同啲同溫層日日屌社會屌乜嘢不吃不喝20幾年

之後慢慢發現同期班friend默默耕耘一個二個上晒岸買車買樓
雖然樓價係貴,但係並唔係遙不可及
之後就意識到自己以前戇鳩俾班憤青洗咗腦
跳蘑菇
果單好似係因為得first hon 冇癲list
UST=university of stress and tension
22歲都有可能係master,18年有個22歲讀研究生喺畢業禮嗰日跳樓。
房屋問題-1
當年只係stress and tension
過左幾年黑警清算沒有停止⋯
可以講多少少呢個真係深切體會
之前去到外國同班同學講香港點唔好點唔好
佢哋會好驚訝,點解我有咁負面嘅情緒
反正我都喺度生活點解唔好好感受呢度嘅好係都要搵負面嘅嘢屌
度度都有好有唔好㗎啦

大個去多咗唔同地方生活過更加覺得香港就算退步咗就算政府好多19嘢比起世界好多地方都真係算係咁
不過連登特別時事台最鍾意咩都屌
好似成個世界得香港係最差

乜嘢不吃不喝20幾年更加係媒體為咗吸引眼球嘅嘩眾取寵標題
條數根本就唔係咁計
你去邊個地方啲人買樓full pay㗎?
到到都做按揭㗎啦
你依一刻覺得貴慢慢供供下10年之後通脹你就覺得供嘅錢越來越少
好似你而家睇啲收成期都覺得佢哋點解供幾千蚊咁爽
但係廿幾30年前班收成期買樓對佢哋嚟講每個月供幾千都好貴

身邊嘅圈子更加體會到
你叻嘅做醫生做Ibank broker 物理治療職業治療
普通資質嘅去做老師護士
體力好肯捱嘅去做地盤
古古惑惑嘅可以做保險做sale下嘢做美容
根本香港大把方法搵錢

30歲前情侶夾份買樓真係唔係啲咩天方夜譚嘅事大把人都做到
不過連登嗰班憤青又會拎市區地鐵上蓋盤嚟做例子話20k⼀呎我去英國深山住城堡唔好?
呢度唔值呢度唔值樓爆呀

總之佢哋自己發現就講到成個世界冇希望
搞到而家啲未有獨立思考嘅零零後都好emo
更加難適應
過咗AL叫做試過過難關
而家變咗入大學先試,仲要無老師會成日俾你問野同迫人操練
suicide and tragedy
講得好
中國香港?
Dear all students,

Don't give up.

If you want to give up this course, I encourage you. Don't give up.
Pause for a moment and think. If you retake this course, then you may not allow to take other courses in the next semester, especially those courses having pre-requisite with this course.
Then you may need to defer your graduation. It will definitely water your parents' money. If they know you will need to defer, their hears will be very sad.

I totally understand your parants' feeling because I am also a father with two kids.
Retrospect... , when you were a baby or child, especially you were sick, mother, father took care of you whole night. Do you still remember?

When you were hungry, sad and sorrowful in your childhoold, your mother said softly that I am always with you....

My dear children, do not give up. You all still have chance to pass this course (depending on your performance of final examination).
成個世界都會通脹
香港既樓係數一數二貴係事實
連登小眾好似係
講到連登咁大影響力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞