河津賞櫻遊記

44 回覆
14 Like 1 Dislike
絲打好似幾靚
咁快無晒櫻花了?
我上個禮拜去仲有,樓上巴打話下個禮拜去
唔知到時多唔多櫻花
我都係上個星期去

夜櫻真係好鬼靚
都好多香港人
btw 有冇去河津七瀑布?
冇去
日本啲瀑布呃人嘅名過於實
睇你參觀邊個滝

第一個叫釜滝 七個入面應該係數一數二勁
第二個叫蝦滝 好弱
第三個叫初景滝 唔算好勁 不過有故事同銅象 (伊豆的踴子 by 川端康成)
Day 4
酒店早餐係自助形式,都有好多款選擇
味道唔錯嘅

前一晚諗住睇吓天氣點樣,會唔會喺河津留耐啲,不過都係陰天食飽hea 一陣就搭shuttlebus返車站,然後出發去小田原

呢次去小田原嘅目的係印小田原城同埋一夜城嘅城印,計劃係想踩單車去晒兩個城,點知落雨冇得踩

小田原有觀光巴士1日pass ,不過我哋去到車站見到有車,所以趕唔切買就上車啦

第一站去一夜城,上到山好鬼凍
落落吓雨落埋冰

喺上面可以望到小田原城,有冇人搵到?

上面仲有間舖頭,賣蛋糕雪糕

呢度都有幾棵櫻花

行咗個圈就搭巴士去小田原城

今次已經係第二次嚟小田原城
上次嚟未開始儲印仔,唯有再嚟補印返

入面有好多展品都唔俾影相
天守閣望出去嘅風景

護城河

行完小田原城就返車站,車站附近有啲日式建築
入面賣手信,仲有幾間餐廳

揀咗壽司食

呢碟蜆幾好食,粒粒都好飽滿

食飽就搭車返東京

喺東京站行咗陣又再搭車去機場,買咗個好難食嘅甜品

機場吉野家拉麵

回程都買咗個朱古力雞蛋仔食,幾好食

Day 4完
夜櫻唔住響嗰度有 d 難搞,雖然五點已經入黑。
兩日一夜都唔錯
不過櫻花季真係要早啲book
個御朱印好正呀
三眼仔膠布
係呀
為咗個御朱印去
我本來諗住下星期一去,見YouTube話2月19滿開,早左開,睇埋live勸你唔洗去,https://www.youtube.com/live/Xn7YQxxC5R0?si=2YibTzIeeNp7Lt6R
正呀 真係要住一晚先睇到河津既夜櫻
係呀!夜晚係另一種靚
你住果間酒店幾錢一晚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞