其實以前大把野勁過Yoasobi啦

76 回覆
11 Like 70 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=rB7XFQgJHBI
個人心目中3L係第一,rock到bossa nova都唱到
紅歌唔紅人
Stand by me 神曲
Jam project?
不論單飛 定成team
認真,Tomoko無論聲線同音樂風格都係好過ELT,ELT只係贏在識上雜誌,音樂造詣完全唔係tomoko嗰皮。

好懷念90-00年代日本樂隊,年年都出唔少名曲
首先 佢地兩個+YOASOBI都唔係動漫歌手 係流行歌手
唔好淨係用動漫嚟睇人地個音樂市場

然後想請問你覺得邊方面屌打?
如果係講緊好唔好聽
咁冇嘢好講 純粹個人喜好

如果係音樂成績 我都中意佢地兩個
但係客觀數據嚟睇好似點都係YOASOBI屌打佢地
其實要紅唔係完全講實力
天時地利人和先重要
Pop講咩造諧
巴打有何高見
Tommy Feburary 6 抄歌出曬名喎
The Billiant Green 隻 Ash Like Snow 抄 YUI隻 Ready to love
唔識music production就唔好扮識啦

唯一與《Ready to love》類似的部分是副歌部份,因為廣告中播放的部分是合唱。副歌第一部分確實有相同的音高,因為從C到B只有7個音符,加上每個升號,總共有12個音符,但我不認為這是抄襲。如果你搵下其它歌曲,你會發現很多歌曲某種程度上都係相似。
https://youtu.be/xszEpXpHaGY?si=cfrAVpwqrV3_qlxT

自己睇多幾隻啦 Kylie Minogue都抄埋呀
邊係ELT, 作曲係小林武史呀 填詞先係持田香織

有聽得90-00年代日本歌點會唔識小林武史

Mr. Children, 小室哲哉, 重未計佢同akko首Hello, Again 同 Destiny

如果講動漫殿堂級音樂家, 川村榮二認第二, 應該無人敢認第一
柒頭, 你連川瀬智子 點解玩 february6 同 heavenly6 嗰目的係乜

人哋一開波喺講明 february6,是彷80年代的英國POP曲風。heavenly6,HARD與DARK的形象、艾薇兒·拉維尼式的PUNK・ROCK歌曲。有晒sony版權去2次創作

又一件垃圾連登仔, 唔識music production就扮識
而家仲聽緊globe
老套到
水樹奈奈,南條愛乃,美依禮芽
真心唔知清係幫手護航定係想挑機
Tomoko 係贏係佢老公
早知態度再臭串啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞