香港依家邊到有牛脂油 (tallow) 買?

12 回覆
2 Like 0 Dislike
如題, 周圍都唔見有, 外國又唔ship過黎香港
識嘢 Tallow is the best oil
巴打試緊carnivore diet?
買啲肥既部位返黎煮 煮完已經一大堆油
牛胸爽
真係冇 用ghee頂住先
竟然有人回應

係 我carnivore左3個月 諗住用tallow撈下ground beef ,提升fat intake
普通牛肥油其實都得,不過變左要煮兩味野,我平時通常一味過
其他部位除左short ribs / rib finger,香港D貨都太瘦,例如D肉眼扒比人切走曬邊邊D脂肪
其實可以用beef suet 整 tallow, 不過好多野搞,寧願氣炸rib ringers算

巴打平時食開咩肉?
我之前都用Ghee 不過我好似對乳製品有不良反應 食完會唔舒服
用返煮完肥部位牛(甚至豬,我試過煙肉果D)都有得諗
我HKTV 買grass fed rib fingers 同羊架
燜/剪/氣炸 勁多油喎
另外iherb 買Ghee , 因為牛奶敏感, 你唔敏感加牛油煎咪得
organ meat都好重要 我一開始有間中煎下牛肝
依家supplement 算
https://monster-cow.com/index.php?route=product/product&product_id=36

我之前係Keto diet+ 有食supplement
不過後尾有sleeping problem
同係咁甩頭髮
所以轉左animal-based diet

之前幾個carnivore diet 嘅influencer ( Paul Saladino, Thomas DeLauer)
都開始轉翻animal-based diet
姐係加翻fruits, honey等等嘅健康carbs入個diet
但都係fats protein為主

有興趣可以了解下
佢哋啲片有講點解quit carnivore diet
&點解要加翻carbs入diet
同埋有quote曬human trial research paper
Ching有follow開wo; 其實我都糾結緊轉唔轉animal-based

我經驗之談, high fat carnivore (>500g fat / day)身體狀態係最好, 但係香港好難維持, 肥既牛肉好貴, 除非我直接食D tallow
如果唔夠fat, 成個人狀態會極差, 包括訓唔到教

animal-based易維持D, 但狀態好似差"完美carnivore"少少咁, 我份人比較極端, 成日想拎best results. 好多research都話high-fat-high-carb diet好容易導致insulin resistance, 甚至講到係醫學界consensus咁, 雖然d實驗對象係食SAD垃圾食物, 不過都搞到我有小小驚
Animal based 都係fat protein為主嫁

我係上網買雪藏grass fed肥牛同ribeye 加grass fed butter/ghee都唔係好貴

不過要早一日解凍

Keto對我身體負荷太大
因為Keto 會令stress hormone 增加
我嗰陣Keto 係長期失眠甩頭髮所以不了

Carbs嘅話我會揀翻GI低嘅carbs加生果
我老頭食咗60年high carbs先insulin resistant我覺得咁後生唔洗咁concern
不過我都有自己去body check咩事都無仲係好健康

如果你要轉 記得要慢慢加carbs 唔好一黎就食勁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞