hi 好友(2069)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
今日成功第二日 都係忍唔住望住個市
好彩琴日走哂啲強姦金去保守 面賺一千 管理費唔知輸幾多
以前道指恒指correlation 可以去到0.8,呢幾年應該一半都冇,反而跟a股多,其實香港市場本身係最世界複雜,係海外資金喺香港呢個離岸市場炒大陸嘅公司,港股結構1/3係大陸新經濟股、1/3大陸舊經濟,再加1/3香港舊經濟股,即係海外、大陸同香港是旦一樣唔掂港股都係唔掂,仲要有輪證呢啲莊家工具,所以港股咁多年嚟都係大戶提款機,升就升先,跌又跌先,搞到好似有波幅冇升幅
每年收既管理費會攤分落咁多日, 無交易轉換次數限制.
你日日轉同坐足一年都係收咁多, 佢只睇你留喺相關基金既日子計收費.
我知 只係想講依家帳面賺一千 但係管理費唔知佢到依家食咗我幾多
港美就算同步,短期都會有delay
又會跟跌唔跟升
個correlation唔易睇

覺得匯率個關係,好似大過指數
無啦, 你做咩操作佢都係收你咁多錢, 你要做既係跑贏大市.
如果你轉換基金後跑贏千幾蚊呢個數咁已經當係淨贏, 個sunk cost你係無得搞, 有名你叫強姦金...
其實佢每年收幾多 感覺仲貴過貴利大耳窿
你上網search下咪知
之前返屋企有個後生係條街同個大耳窿借錢 2萬幾蚊每月息口6千 真係好撚癲.gif
每年1.73% 食水食咁深 帳面羊幾多都係輸比佢
十日一期釘,係幾好揾㗎
你又開返擋囉!
仲要好似復利息啊陰公 咁咪即係我比錢佢 佢再借返錢比我賭 然後收返我息
同低息時期,借循環貸款/按揭炒股差唔多
正常會覺得咁樣做,風險唔低
究竟邊撚個發明強姦金啲一個反智嘢
其實長供美股無得輸
以前好睇隔晚美股表現,美股好,啲人都安心啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞