阿婆中風,但幾個人渣舅父完全唔幫手照顧阿婆,剰係想快d攞阿婆間公屋

362 回覆
19 Like 171 Dislike
背景:
阿婆幾個月前中咗風,而家半邊身郁唔到住咗幾個月醫院。

雖然最終請左姐姐幫手,但阿媽都係日日上阿婆到幫手,搞到個身體好差,我好擔心佢支持唔住,但又唔識點做好,幾個舅父舅母都唔肯輪流睇下阿婆,得我地一家人點搞,個個都要番工,姐姐都要放假,要落街買野架,因為咁我同阿媽鬧左少少交,我唔想佢咁辛苦姐

有咩方法可以令佢地幫下手
叫你阿婆改平安紙囉
人善被人欺 人地無賴過你屋企幾倍 而你肯定又做唔出 心軟
所以要做既野 保持自己心安理得 照顧到你個呀婆終老後 就不再同佢地任何人來往 廢時心煩 反正你一定活得好過佢地
咁易咩,阿婆手d力都未番黎,老實講我地對間公屋之後點處理完全無興趣,但係有人話會照顧阿婆呃阿婆買間公屋留俾佢,咁做真係好仆街,本身可以搵社署幫手,我只係希望佢哋幫手照顧吓阿婆
你講嘅嘢同我阿媽好似佢都係心地咁好,但係見到佢咁辛苦,想叫佢休息吓又勸唔到,佢仲整親個頭,真係好心悒
你一個後輩點叫得郁 如果連你呀媽都唔想搞個時
留港撚值得擁有
就係咁,我覺得自己咩都做唔到,好唔開心
典型男尊女卑既家庭 你呀婆到死都覺得你老母做既野理所當然
叫你阿婆將間屋按返出去比醫療費,費事益啲撚樣
睇開d
無計,掉轉你啊媽個角色。
如果瞓係到果個係你老母,你一樣會好似你啊媽咁樣唔厭辛苦照顧自己母親去到人生尾段。
你可以做既就係幫手分擔你啊媽係自己家庭上既所有工作,等佢可以全心全力去服侍返佢個老母。
從佢既錯誤中學習,唔好理啲垃圾
無架D老人家,我阿麻都係咁,唔會理邊個對佢好對佢差
就算條仆街仔點唔理佢都好,佢本身鍚開邊個就實係偏心邊個,特別仔而且係細仔
呢D野又無得迫佢要照顧,就算佢真係話照顧都唔知真心定假意,你老母都未必放心
無得攪,你婆都要留公屋俾你細舅父,根本偏心
至於叫佢地幫就更加唔會
睇開d當照顧埋阿婆最後一段路算
報東張啦屌

而且呢啲你家事,你唔比你阿婆重男輕女特登偏袒啲仔錫住啲仔,呢啲個人喜好外人點管
阿婆到呢一刻其實知道阿媽好辛苦,但係佢都中咗風可以做得啲乜嘢,淨係可以不停咁鬧啲舅父冇用,只係點鬧都好,佢哋都聽唔到
阿婆不嬲都偏愛最大同最細嗰個仔

咁無計架喎
你呢啲咪愚孝囉
你呀婆中意俾啲咩大細舅唔關你事
唔錫你老母但你老母都仲仆心仆命係你老母揀
如果你要對老母好就唔好怪呢樣果樣
因為都係你自己揀

唔理老母係唔犯法既
幾個舅父都做緊
你都可以理亦可以唔理
但無得逼人理
典型重男輕女,莫講話阿婆而家改唔到平安紙,有日佢復元到一樣唔會改

至於點算,就係睇唔過眼果個算,掉返轉講學你媽媽話齋,有咩事政府會幫手,但你媽媽係咪真係忍到心先
放生你阿媽同阿婆啦
佢哋唔會聽你講,到佢地燃燒殆盡先至會解決到

(利申:過來人
老人家係最鐘重男輕女,無論立左平安紙未都好,遺產都基本上分定左,試問仲點叫不孝子出黎探病?

一係你話每次探病派$500囉
鬧還鬧 d仔番黎俾少少甜頭佢咪又係當你老母係草 信我啦 改唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞