[護士]好想resign6之日日袋辭職信返工

515 回覆
15 Like 45 Dislike
fg 入咗emw 冇嘢學之餘仲要勁忙勁趕 啲人仲要懶proper 收症剔漏個格仔都畀人話
A&E同emw係分開架?
EMW ON9少陣啦 少少事都射D case比人哋
係呀 一開頭hr同我講入a&e仲好開心 點知屌你老母係emw
點解A&E會開心 唔洗交更?
本身收啲case都係diarrhea fever 嗰啲 只係一個會訓一晚嘅outpatient 一日淨係忙住做啲文件嘢收人同埋dc 要嘅knowledge求其一個student nurse都可以handle到
以前tuns ward個apn話fg 學到最多嘢就係icu同a&e 最廢就係普通medical 同surgical 得個做字
D paper就係因為D人on9成日出事先整出嚟 而家連粒iv豆都要開張chart真心on9
唔覺得A&E D人好識嘢

利申非nursnig人
當初放榜揀科有諗過讀唔讀nursing好 後來發現自己對nursing冇咩興趣
如果我讀呢科嘅話 可能會畢唔到業
想問locum non standard hour 同standard hour係點分
Fg想轉locum
俾人話好小事姐,唔洗幫d老屎忽食死貓已經要還神
Post reg 1年locum先會請
Rejoin大概2-3個月
經haho 報都差唔多
有大學學位可以申請三大嘅master of nursing(pre reg)。聽聞HD nursing/nursing school 好少收mature entry(唔知堅定流)
chur架,3年full time course,好似話星期一至五9-5咁上堂,學費又唔係平
前世做錯事
由第一個post追你追到而家
當時仲係fg 而家終於5年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞