青蛙表皮變黑 變種狼具「超能力」 切爾諾貝爾核災區動物進化成抗輻射及抗癌

121 回覆
306 Like 3 Dislike
樓上前者係講緊直接causation
後者係講緊evolution過幾代
串到隻ccptoy hang 哂機
其實動物既突變係好慢,如果環境出現劇變,其實大部分動植物未突變就已經死哂,細菌繁殖太快先可以不斷有新既突變去適應新既環境,所以宜家有提出adaptive mutation
我仲以為物種變異要好長時間
原來短短幾廿年就變到
點解人類好似無乜進步過咁
動物日日諗點生存
人就日日坐屋企等外賣到
Fallout
清又撚
你啱唔退化已經好好
狼WO ,本身就有爪
好難想像點適應輻射

下下咁打爛dna
燃料棒都偷鳩埋
“individuals do not evolve, populations do”

演化論係咪最多人誤解既科學理論
"NATURAL SELECTION (自然選擇)" 用字比較客觀
"演化" / "進化" 既形容帶主動性 , 對大眾有誤導成分

與其說 "適者生存" , 不如話 "生存者適"
淺色嗰啲死大多數, 深色嗰啲死剩種傳落去
狼出生大約兩年性成熟可以繁殖
一年一胎 , 每胎平均生4至6隻
雖然無昆蟲咁快 , 對比人已經快好多

人類 ... 異於常人通常被人當妖怪 , 生存都成問題 , 何況生殖
又有治安組織 , 所以唔可以好似野獸咁強上留種

話說納粹德國曾經搞 優生學 , 人為配對男女繁殖 ...

而家大把人食物敏感一身遺傳病都唔會死 , 所以會延續落去 ...
你咁講適者生存, 生存者適兩樣都唔係
最後變成慨率問題
根本冇所謂適唔適
耶撚好強烈否定進化論唔知佢哋睇到新聞會點樣樣
所以力架係
以蛔嘅繁殖能力同擴散能力
分分鐘到時全世界都要做蛔
然後唔同派系打宗教戰爭出核武
全人類一齊超進化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞