[長氣多圖][非爛尾]墨爾本7日6夜毒遊遊記

63 回覆
27 Like 2 Dislike
今次嘅trip對小弟別具意義 — 第一次獨遊、第一次衝出亞洲、第一次唔喺香港過年。

人生唔係好多機會可以一支公咁出走鳩fing fing,所以好想將今次嘅旅程好好記錄一下,希望唔好爛尾
利申:非專業遊記,如有錯漏求各位唔好屌得咁大力

-出發前-

上晝練完跑後無食到嘢,所以上機前入咗公廁lounge 食飽啲先上機個紅棗雲耳蒸雞出奇地好食,傳說中嘅魚蛋河就啲魚蛋勁彈牙

登機lu!

搭Quatas都幾多嘢食,好似未落機已經肥咗幾磅咁上機無耐會有枝水同一包零食,包零食後尾我再喺超市再買咗幾包,送啤酒飲一流

第一餐dinner

食完有楊枝金露雪條!

飲完熱朱古力同食完澳洲名物TimTam 就瞓到天光

瞓醒後食返個All day breakfast

搭咗九個鐘頭機終於落機了!拎住特區護照喺澳洲入境,要事前俾錢整電子簽證(ETA),整完ETA後過關就可以好似e道咁scan吓個樣同scan吓護照就入得境,好快手

拎完行李就去咗買Myki card,亦即係Melbourne 市內嘅八達通 ,入咗AUD$50 (最後用剩AUD$12,可以refund返)

之後就搭Skybus 由機場出發去市區,車程大約30min,而車票係我之前喺kkday買定,會比現場買平啲,上車前show QR code俾車站職員睇就可以了

出完post先發覺死咗幾張圖,喺度補返先

嚟緊都去Melbourne !!! 等你
-Day 1-
咁大個仔都未衝出過亞洲,所以一落車見到墨爾本好普通嘅街道都已經好興奮,每條街道都勁有文藝氣息

呢間Best Western Melbourne City Hotel 係我今次住嘅酒店,連稅一晚大約$500。酒店交通算方便,落街行3分鐘就有free tram,而且酒店近Southern Cross Station,方便搭regional train去其他區,亦都方便搭Skybus往返機場

不過間房比較細同埋洗手盤勁細,開大少少水都射到周地都係隔音都比較差,瞓到最後一晚仲發現張被有血漬,太核突所以最後嗰晚就無冚被瞓

講返行程先!第一日行程主要喺CBD 行勻市區景點,第一站就去咗Southern Melbourne Market 醫肚,見到好多local 都會去買餸

作為一個勁愛carbs嘅肥仔,見到佢哋啲bakery 真係勁吸引,不過怕飽就冇食到,唯有影咗當食咗

個肚其實要留返喺其中一間最出名嘅海鮮檔- Aptus 食龍蝦同生蠔

隻龍蝦勁新鮮,同喺香港buffet 食開嘅擦子膠龍蝦肉完全係另一個層次

而小弟虧開,食生蠔易肚痛,所以都淺嚐咗一隻就算,唔識分靚唔靚,但食落肉質削咗啲,海水味都幾重

飯後甜品係喺一間排隊麵包店Agathe 買咗個班蘭味酥餅,中間軟軟糯糯嘅餅皮幾好食

食飽就去咗South Wharf DFO outlet shopping,主力睇啲sports brand,可惜啲款睇唔啱,有啲甚至貴過香港,所以空手而回

之後就沿住Yarra river 徒步行返去CBD,天氣勁好

promenade 沿路會有喇叭播住啲歌,周圍又多草地,chill到忍唔住坐低抖吓,感受一下喺香港無嘅慢活

過河行咗去Flinder Street Station ,呢個車站係Melbourne 一個歷史好悠久嘅車站,遠睇近睇都好有氣派

當日行咗4個幾鐘都熱熱地,就走咗去好出名嘅Pidapipo 食gelato,兩球嘅份量大到嚇親咗幾recommend Pitaschio味

一路食gelato 一路行經Degrave Street ,佢特別在有好多戶外cafe墨爾本出名飲咖啡,可惜自己唔飲咖啡就無試到
附近嘅Federation Square係由幾棟好有設計感嘅building 組合而成,入面擺緊啲art exhibition,但我都係適合出面睇吓就算了

行過對面街,有間過百年歷史嘅St Paul’s Cathedral,入面有啲信徒靜思緊,剩係嚟參觀嘅我真係唔係咁好意思,好快行完一圈就走,打攪晒

行行吓有啲肚餓,就去咗附近間7-11 買咗個牛肉批喺公園食,個pie熱辣辣但無咩酥皮香,不過AUD$4 唔要求得多

食飽就行咗去Hoiser Lane,見識下Melbourne 引以為傲嘅graffiti art

行到去free tram zone 外圍,見到個另一個哥德式建築嘅St Patrick Cathedral,灰灰黑黑嘅外牆有啲似城堡

一路喺條街行,作為一條單車L會覺得墨爾本幾正嘅一點係好多馬路都會設有單車徑,無論揸車定係踩車嘅都可以一齊共享馬路,所以呢度係勁多人踩roadbike,比起香港真係bike-friendly 勁多

行返去free tram zone就入咗去State Library Victoria,我諗有七成入去嘅人都唔係睇書,而係為咗同佢個特色天花板dome 打張咭,包括我

附近嘅墨爾本監獄外觀有少少陰森,可惜監獄已經過咗opening hour,唔係都想入去參觀一下,了解裏面囚禁過咩犯同用過咩酷刑

本身想去墨爾本大學睇吓佢campus啲歷史建築,不過嗰陣行到都有攰,所以行到佢哋嘅business faculty就回頭走人

撞正呢晚係星期三晚,Queen Victoria Market 有night market,可以喺度食埋dinner

呢度比想像中多食物同handicraft嘅檔口,而且好多人好熱鬧

間唔中會有band出嚟表演,大家唔好睇小呢隊吹saxaphone嘅樂手係公公婆婆,事實佢哋勁識搞氣氛,勁hyper

而夜市都特登set咗個台for live music show,出面都有人會即場做drama,比起香港嘅夜繽紛真係有文化勁多

講返食先成個夜市好多barbecue 檔,所以都幾焗同幾大油煙,每一檔都好多人等

最後喺度食咗個麻麻地嘅Paella同呢排幾hit嘅朱古力士多啤梨做dinner,貪佢哋唔洗特好耐就食得

-Day 1 完-
多謝巴打打得攰咗,聽日繼續
lm
留名
Same here !!!
你幾月
澳洲嘅太陽i am missing you
支持,分開打好d,唔係好難引用某段留言
嚟緊4月去! 留名
三月 過二個禮拜就去拉
4月去留名
收到巴打,小弟第一次開post無咩經驗,琴晚仲發現打打吓超出一個post嘅字數限制

而加試吓同一日分開幾個post出,睇吓會唔會更readable
唔緊要
人冇事就好

羨慕你
-Day 2-
一早起身又去返Queen Victoria Market食早餐,狗衝咗去都多人推介嘅熱狗(喺凍肉檔corner),而加諗返都流晒口水— 包烘到好脆,碌腸又勁juicy,就咁加少少番茄醬同酸菜已經好好味

咬開一半俾大家睇吓條腸幾咁juicy

因為之後行程無lunch time,所以喺American Donuts Kitchen買多2個hot jam donuts 食

佢係一架泊喺水果檔前面嘅food truck 嚟,我見出名就試吓,但個人就麻麻地佢幾甜嘅jam

Market 將唔同region都劃好晒位置,outdoor會擺啲水果檔、手信檔

air-conditioned 嘅indoor 就有肉檔、bakeries等等

呢度嘅經典手信e.g. 袋鼠樹熊公仔、keyrings會比出面賣平啲同多啲款式,如果要送手信可以考慮喺度買

食完就去Southern Cross Station 搭2個幾鐘頭火車去Ballarat

間唔中會有職員入車廂查飛,因為部分月台係好似輕鐵咁無閘機,所以大家出入月台都記得拍Myki

到咗Ballarat,就行去車站後面搭coach 去Ballarat Wildlife Park

由於今次trip都係搭公共交通為主,所以唔想嘥時間等車就要睇準啲巴士/火車班次,例如去動物園呢架coach 11 就係一個鐘頭一班
好睇 支持支持
墨爾本咁多動物園,小弟山長水遠嚟Ballarat Wildlife Park 係睇中佢
1. 可以抱樹熊同佢影相
2. 有部分free-roaming 嘅動物 (Melbourne Zoo好似大部分動物都喺困籠)
3. 多澳洲專有嘅動物 (Werribee 睇非洲動物多)
4. 有公共交通到,唔洗自駕/join tour (Sanctuary嗰個zoo太僻,多數要join tour)
5. 有周邊景點

呢個動物園主要係local 去為多,唔太迫可以慢慢睇啲動物,而且唔同時段會有唔同動物嘅presentation,保育員會好專業咁現場介紹動物嘅習性,又會俾你摸吓動物仔,係一個好好嘅體驗,可以真係了解吓啲動物,唔係單純得個睇字

精選咗幾隻裏面幾cute嘅動物俾大家

Meerkat,細細隻但幾為食

Pig-nosed turtle, 有豬鼻嘅龜望落傻傻哋

American Alligator,個樣又係傻傻哋咁好好笑

Rhinoceros Iguana,最大嘅蜥蜴

Wombat,走埋去時佢勁好奇咁望住我,成隻豬仔咁好可愛

Dingo,有啲似狼嘅野犬

草泥馬,遠處已經見到黑蚊蚊呢隻企定定唔郁笑住望實我,笑死

Ostrich

Tasmanian devil,好精靈咁走嚟走去

成個園區只要一有草地,都會見到袋鼠,可以買糧餵佢哋食

呢度嘅袋鼠比起我喺另一邊見到嘅懶好多,好少見佢哋彈吓彈吓

仲有今次最想探嘅樹熊bb,勁天然呆勁kawaii

加AUD$55 join 咗Koala encounter,可以摸佢哋背脊(Victoria 規定唔可以pat koala, but not hug),同埋瘋狂影相

Package仲會送張相做紀念品
多謝巴打
拎完相就離開動物園,出返去馬路等巴士

一路等車一路望住咁靚嘅天同無咩車嘅馬路,真係好期待甩P後可以再嚟澳洲自駕遊

搭車去到interchange station,由於仲有10分鐘就有巴士,所以好快喺Coles買咗個Cinnamon roll 同一樽勁平AUD$2 嘅1L oat milk 當lunch,喺度好多謝cashier前面位伯伯見我咁趕,竟然主動讓我俾錢先

落車去咗Lake Wendouree,佢唔係一個旅遊景點,只係我喺trip advisor 睇吓Ballarat 除咗Sovereign Hill 外仲有咩地方可以行吓(因為得半日剩,唔夠去Sovereign Hill 體驗以前Ballarat 最出名嘅gold mine industry

個湖都好大,喺度慢慢行吓都幾舒服,幾relaxing

環咗半個湖後,就徒步行返去Ballarat station,順道經過Sturt Street、Lydiard Street 睇吓啲historic buildings

搭火車返到CBD都夜了,就求其喺酒店附近買咗個Burrito (beef)食

好核突咁咬開俾大家睇,個卷原來有啲飯,口感好豐富,食晒成條都好飽

最後用夜晚著咗燈、同日頭有另一番感覺嘅Flinders Street Station 完結Day 2

-Day 2完-
lm 支持
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞