2024年,公務員,減薪!

228 回覆
371 Like 384 Dislike
老老實實 D人建議凍薪 但係咁只係維持蝕2000億 唔會再增加
解決唔到件事 除非佢係想凍薪3年 香港洗哂D錢 之後港爆
唔減又吹得脹咩
減完拎去明日大愚囉
講到佢會放返落民生到咁
炒左果堆批780萬比個心形氣球先啦
本身都人工低,驚條撚
因為太多CA 所以要好多ACO
因為太多ACO 所以要好多CO/EO
唔使減薪 大家一齊加稅最公平
而家要考慮減人工嘅原因一黎係佢收入比預期低,高估左賣地收入,畫條regression預測完就當一定有人買。發展商手頭上個啲地盤都未起完,貨又未賣,市場仲要高息環境買黎嫌錢多?有錢嘅邊做定期邊賣新樓保守啲等減息好過啦

其次係洗大左引致財赤,呢樣完全係政府內部嘅問題,出完預算案都可以赤字高一倍,無budget control,同私人市場好唔好景係兩回事黎,市場唔好景唔代表政府可以用多一倍錢,相反市場唔好景更加應該要謹慎啲用錢。

你可以話私人市場有濕鳩公司會用政府做參考,但更多係按公司盈利情況加減人工。同私人公司蝕錢凍薪炒人一樣,減公務員人工好明顯係一個影響最低同時最快有成效嘅cut cost方法。
Pish 👍🏻
連登本身已經極燈,望果樣衰果樣
加埋政府一定唔會順連登意
呢鋪地震都唔會減
就算減都係減底層
源頭減廢
你覺得係咪係囉 我地好想減呀
2024年
全部公屋撚 重新審查入息同資產
公屋唔應該比有全職市民住
要留返比鐘意訓晏覺嘅新移民
同埋班冇收入嘅廢老住

香港政府要跟黨走
公務員全面跟隨國家公務員薪金

23條要立刻全面進場
排除外國勢力刻不容緩
支持建立防火牆
唔比用Google 同YouTube
一定要用百度同billibili (唔識串

個人/公電話 網上討論區
全部實名登記
杜絕3字頭推鎖cold call

投資市場 唔比再買美股
要全港全面忠心投入恒指
MPF 都淨係有恒指作唯一選項

為確保全部市民對國家嘅安全保障
全港CCTV 無死角24hrs 拍攝
廁所 更衣室 也不例外
為配合國家政策 發展科技
每位市民 可發放 小米vision 乙部
並自動實時拍攝及記錄
為了確保公開透明
以上片段全部能夠於billibili 上搜尋播放
痴線
唔熟國情
中國特色特區式民主
就係要有
臃腫既特權幹部體系
人工唔高到人見人屌
典顯得黨既淫威呀!
屌你老母
減你班老襯加比公墓猿tim呀
加稅!加稅!
加完稅再加公務員人工
樓主低收入人士
AO 嗰d 請多d 叻人 爆5** 嗰d
幾時揀返份人工高架
太多濕鳩公司”作”政府錢
即係減班CA 同aco
加租都幫補唔多, 最好係送晒班老野番大灣區養老,佢地咁愛祖國,一定好開心。

對香港黎講又可以拎番d公屋單位 減少住屋壓力之餘又少左醫療壓力同慳番d福利 (e.g 搭車優惠)
我個ca朋友話加喎
成班友做show都唔識,仲要坐係度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞