本地麵……只淨返兩成茶處廳用

330 回覆
310 Like 21 Dislike
【本地麵】
近日 ViuTV 播出節目《茶餐廳》,介紹香港獨特茶餐廳飲食文化,其中一集訪問本地即食麵生產商「頂好大光麵」的生產商金源食品負責人吳怡,分享高峰期香港八成茶餐廳都會用「大光麵」,但目前只餘下兩成,因 90 年代開始中國大陸生產即食麵加入本地市場競爭,茶餐廳考慮成本會轉用,「有啲平麵會用都無得講,只不過有啲無奈,佢哋會講唔係我食,咩麵都無所謂啦。」

吳怡在節目中指,其父於 60 年代推出只有麵餅,無包裝及味粉的「光麵」,只供食肆、茶記購買不作零售,因一箱有 96 個,對照份量較細的另一產品「細光麵」而叫「大光麵」,70 年代八成本地茶餐廳採用大光麵,但隨著中國製即食麵加入競爭,目前仍選用頂好大光麵的茶餐廳只有兩成。

圖片來源:ViuTV 片段截圖

節目播出引發關注,頂好大光麵在社交媒體發文,感謝市民睇完節目後發出支持訊息,並稱會整理列出使用大光麵的茶餐廳,今日公布了在港島仍然用大光麵的茶餐廳食肆,港島只有 20 多間,不少市民留言支持,亦有人感嘆「成個港島區得咁少茶仔用大光面」。

https://www.instagram.com/p/C3hm-c4BZ2-/
都是垃圾面
得咁少用
通常加錢轉丁麵
大光麵可摸以出口去英國
以前喺元朗有間舖有蟹王麵
真 大把人想食
而家蟹王麵好難食
依家好多都用緊東和
個節目講既大陸麵係邊隻
而家茶記F麵真係難食左
個人覺得大光麵好食過出前一丁
你估個個都係食家食得出個分別咩
煮完出嚟加其他味粉食落去咪一樣
咁正常就緊係揀平啲啦

你話好大分別就唔同 你個麵好食過其他種類好多自然就會有人支持
但唔係嘅話邊有人care啫

食得即食麵都係唔多健康啦 仲諗邊個健康啲邊個冇咁健康咩
廢老麵都係等被淘汰架喇
大光麵配沙爹牛係定律
永樂菠菜麵賣70蚊生意堅好
垃圾麵唔係上神枱下話
由細到大都食開頂好大光麵 真係有機會食得出
通常加錢轉出前一丁,佢為咗令你相信已經轉咗,分開俾包麻油你
學識寫正體字先學人吠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞