陳健波:港要做好三件事才能翻身 倘減息錢會流入股市 一年反彈20%不是夢

128 回覆
1 Like 82 Dislike

港交所(0388)公布,政府委任立法會議員陳健波為港交所董事會成員,各人任期均約為兩年。陳健波上周五(16日)於社交平台上載影片指,通關後本港經濟未有復蘇,更面臨轉型挑戰,他認為香港「不要旨意歐美突然間大發慈悲,重回香港,亦不應靠著『阿爺(中央)』出重力幫香港」,建議本港要做好三件事,才有機會變得更好。

港交所(0388)公布,政府委任立法會議員陳健波為港交所董事會成員,各人任期均約為兩年。陳健波上周五(16日)於社交平台上載影片指,通關後本港經濟未有復蘇,更面臨轉型挑戰,他認為香港「不要旨意歐美突然間大發慈悲,重回香港,亦不應靠著『阿爺(中央)』出重力幫香港」,建議本港要做好三件事,才有機會變得更好。

減息後錢會流入股市 反彈20%不是夢

第二,要降低香港做生意成本。陳健波認為,目前寫字樓、舖位價格下跌,令香港重拾競爭力。他又提到,現時香港銀行港元和外幣存款合計逾16萬億港元,若將來減息,部分錢自然會流入股市。根據紀錄,股市極低的情況下,一年內反彈20%不是夢。

第三,陳健波認為企業要設法留客。他認為,港人北上消費、旅客消費減少是因深圳消費便宜,故本港企業要自我檢討,提升服務水平。

https://finance.mingpao.com/fin/instantf/20240219/1708334187550/%e9%99%b3%e5%81%a5%e6%b3%a2-%e6%b8%af%e8%a6%81%e5%81%9a%e5%a5%bd%e4%b8%89%e4%bb%b6%e4%ba%8b%e6%89%8d%e8%83%bd%e7%bf%bb%e8%ba%ab-%e5%80%98%e6%b8%9b%e6%81%af%e9%8c%a2%e6%9c%83%e6%b5%81%e5%85%a5%e8%82%a1%e5%b8%82-%e4%b8%80%e5%b9%b4%e5%8f%8d%e5%bd%8820-%e4%b8%8d%e6%98%af%e5%a4%a2?
收成期仲發撚緊夢
一手促成自己嘅收皮期
咁你自己買飽佢啦
我有我玩美股仲開心
條廢柴講到要靠外國勢力減息先可以翻身 仲要得20%咁少
升2成都無2萬點
冰天雪地都唔好靠外人喇 你自己打飛機取暖啦
今日先再跌1%
唯一要做既事係即刻立23條
國家安全就百業興盛
叫習近平同美國佬道歉可能得嘅
正想講

聽落好多實際仲係垃圾
影片提到,西方打壓香港,英美資金不斷把資金抽走,香港正面對轉型危機,但廉潔法治、方便營商制度、簡單低稅制等優勢沒變。他認為,本港要做好三件事才有機會翻身。第一,要識「諗計」,要有識轉彎的打不死精神,要自己「度橋」,發展非美元國際金融中心,例如黃金交易,發展非美元貨幣交易貿易中心、碳排放交易中心等。雖然這些都需要時間投資,但未來肯定發展成大生意,替代美元業務萎縮。
而家減息
資金會加速流去美元定期or美債多過港股
陳健波眼中世界只得香港
而且仍然未知問題所在
以為用小學經濟 ABC 加減息就可調節香港經濟
個個嬴錢邊個輸錢
得第二同第三件?
咁悲觀? 最少4萬
搵返陳家強出泥啦,起碼有啲財經底
篇文話要做三件事
三件事講完等於冇講

不如簡單啲做一件事就夠
「解決問題」
全靠呢班收成期將成個中国香港收割晒
叫維尼拎住罐唐仔 一齊跪係度講對唔住啦
美國升咗咁多,息口應該好低!

第一呢?
美國經濟強勁

有排都未到減息期
其實佢講嘅係事實
大家唔啱聽姐
依家香港定期儲蓄 比起零息時代多咗40,000億
當定期息率變到得返1-2%
大家就唔會再做定期

一定係買返公用股收息
進取啲嘅就會買樓收租

主要而家香港唔係冇錢
係冇流動嘅錢 即係冇熱錢
個原因主要係因為而家利率太高
新錢冇人借 舊錢拎晒去做定期收息

你可以話啲人拎晒錢離開香港
但你睇M3就知道呢件事冇發生
純粹依家係大家拎晒去做定期
比你講先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞