新一期居屋揀樓 四成申請人「甩底」 3盤近99%單位未售 

55 回覆
17 Like 4 Dislike
三個安達臣道項目安樺苑、安麗苑及安楹苑與元朗朗天苑的銷情則較差,前三者合共僅售出21個單位,每個屋苑都有近99%單位未售;而朗天苑亦只售出101個單位,仍有近97%單位未售出。至於重售單位方面,所有在今次推出、共59個重售單位均已售出。另外,租置回收單位方面亦有61人揀選。

每日平均3至4成申請人「甩底」 揀樓率約6成

據房屋署統計數字顯示,每日平均有約三成至四成獲邀選樓的申請人「甩底」,而當中即使有出席選樓,亦有近一成人最後未有揀樓,整體而言平均揀樓率約為六成。

原文網址: 居屋2023|揀樓遜預期 安達臣道3盤近99%單位未售 啟悅苑賣過半 | 香港01 https://www.hk01.com/article/991699?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
係咪仲貴過私樓
皇帝女唔憂嫁嘅神話已滅
佢拎之前d數據來俾折扣,仲要未計地價,係貴過宜家d私樓
綠表點都係平嘅,不過啲位置又閪用料又差、私樓跌價、再加埋喺當代香港公營房屋政策改革者—鄺球嘅推動底下,房署開始加緊壓抑居屋炒風。

依家無論你抽嘅原因係乜,個個都唔急
綠置幾時抽?
變晒公屋,入住率即變100%
做公屋啦
仲要安達臣
有得揀邊個要
安達臣
真半山, 有錢不如買市局半新樓
安達臣

社區公園、廣場、湖泊公園、石礦公園及岩壁。將設多用途廣場、共融遊樂場、兒童休憩處、健身站及太極園等。

石礦公園提供眾多社區康體設施,例如中央草坪及園景花園、步行及緩跑徑連健身設施、單車公園及單車亭、露天劇場、觀景台、歷奇遊樂場、寵物公園、野外定向運動設施、戶外多用途球場、足球場以及小食亭等。

岩壁坡台上將設置遠足徑網絡,並連接西貢衛奕信徑第三段,料成為行山熱點。岩壁設數個觀景台供市民享用,部分觀景台位處主水平基準以上310米,可飽覽東九龍及維港景致,其中約0.6公頃觀景台會劃作商業地帶,並在岩洞內設咖啡店、餐廳、精品店及零售攤檔等用途。
地段西,價又貴,政府又放哂風打擊炒居屋
仲未計移民潮,邊個會買
而家買樓果 d 真係多錢蝕
元朗都算啦
屌你安達臣山頂都拎嚟賣真係on9
夠靜空氣又好
有錢都留黎移民啦
咁彩虹村啲人咪好慘
拆左被迫要高價接居屋
有少少錢嗰啲係咪唔可以接番公屋
lm
居屋有折但依然貴
市場係怕打擊炒居屋措施

會唔會轉手罰到突呢
無得視經濟環境落車,上車就變上吊
同埋公居屋政策得閒就加辣,公屋就話唔要就無位走姐,無政策的可預見性就有問題
自住驚西咩...
講經咩 開放俾白單買全部同你清哂佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞