Chat with RTX

55 回覆
11 Like 0 Dislike
有冇清玩左

係咪要成真啦?
點擊這裡展開激情對話
有咩玩法? 我早兩日先試咗問gpt / gemini 啲風水佬嘢,
兩個都答唔出,或者純粹作文,
1. locally talk with mistral 7B which is 廢既
2. 貼條youtube link 跟住問佢講乜柒 呢個有啲用
佢識parse 英文 唔識中文片
風水佬咪作文
其實就唔係新野
只係整個UI 簡化安裝程序

你識玩而部機又run到
上huggingface 大把model 玩
右轉SillyTavern
integrate 左個youtube transcript extractor
我唔知街有冇free
睇落又真係幾正
網絡上應該有相關資料, GPT應該有能力去幫手做資料整理,
例如我問咩係機月同梁格佢地應該要答到我,
GPT/GEMINI唔係鳩噏作文, 就係話分析唔到更多,
得Windows
不嬲, 成個LINUX社區都屌N記好多年
有冇sample query 比我玩下
你想要啲咩? 日月藏輝格, 左右夾命格, 府相朝垣格, 機月同梁格, 當然仲有最出名既殺破狼格, 或者相同出名的紫武廉格。
盲測 你覺得邊個model 答得好啲 定兩個都垃圾
model A:
這些名詞來自於中國傳統命理學,特別是與四柱命理(又稱八字命理)相關的概念。四柱命理是一種根據出生年、月、日、時的天干地支來預測一個人一生運勢的系統。以下是對您提到的各名詞的解釋:

1. **日月藏輝格**:
- 這是一種特殊的命格,指的是日主(即出生日的天干,代表個人)旁邊有月干的支持,形成一種光輝被藏匿的局面。這樣的格局通常意味著個人內在擁有不為人知的才華或潛力,需要適當的機會或時機來展現。

2. **左右夾命格**:
- 指的是命盤中日主被兩個相同的干支夾持的格局,象徵著個人在生活中會得到來自兩邊的支持或保護,有助於其成長和成功。

3. **府相朝垣格**:
- 是一種日主周圍被多個吉星(如貴人星、文昌星等)圍繞的格局,如同古代的官府或朝廷,擁有眾多賢臣輔佐。這樣的命格通常代表個人擁有良好的人際關係和社會地位,能夠得到他人的幫助和支持。

4. **機月同梁格**:
- 此格局指的是日主與月柱中的干支形成特定的配合,如同機械運作般協調一致。這表示個人在生活或工作上能夠順利運用自身的才智和外界條件,達成目標。

5. **殺破狼格**:
- 屬於比較特殊且複雜的命格之一,涉及到命盤中的“破軍星”與“貪狼星”的特定組合。這樣的格局通常被認為是一把雙刃劍,既有成功的機會,也伴隨著挑戰和困難。在傳統解讀中,這個格局往往需要格外小心處理,因為它可能帶來非凡的成就或是重大的挫折。

6. **紫微斗數中的紫武廉格**:
- 這其實是涉及到另一種命理系統——紫微斗數中的一種格局,其中“紫微星”、“武曲星”和“廉貞星”的特定排列形成了一種強大的組合。這樣的格局通常象徵著強烈的領導能力、堅定的意志和清晰的判斷力,但同時也可能面臨著較大的壓力和挑戰。

每種格局都有其獨特的含義和影響,而且在個人命盤中的表現也會因人而異。這些只是基於傳統命理學的一般性解讀,真正的分析需要結合個人的整體命盤和實際情況。

model B:
這些名詞看起來像是來自於中國傳統占星術,特別是四柱命理或紫微斗數中的命格。每個命格代表了一個人出生時天上星辰的特定排列,這些排列被認為會影響一個人的性格、運勢、職業,以及人生的其他方面。以下是對您提到的每個命格的簡單解釋:

1. 日月藏輝格:這個格局可能指的是一個人命盤中太陽和月亮的位置都很有力量,可能意味著這個人內心和外在都非常明亮和有影響力。

2. 左右夾命格:這可能意味著一個人的命盤中有強力的星體在命宮的左右夾持,給予命宮很大的支持,象徵著有力量和保護。

3. 府相朝垣格:這個名詞可能指的是高官星(如貴人星、文昌星等)在命盤中佔有重要位置,預示著權力、地位或智慧。

4. 機月同梁格:這可能是指月亮和機運相關的星體(如天機星)在命盤上的特定位置,表明情感和機智能夠同時發揮作用。

5. 殺破狼格:這是一個在紫微斗數中著名的格局,破軍星和狼殺星在命盤中具有顯著的位置,通常與挑戰、戰鬥或者克服困難有關。

6. 紫武廉格:這個格局涉及紫微星、武曲星和廉貞星,在紫微斗數中這些星有各自的象徵意義,這個格局可能表明一個人有很強的個性和道德操守。

請注意,這些解釋非常基礎且通常需要更深入的分析來具體了解一個人的命盤。而且,這些術語可能會有不同的變體和解讀,因此建議尋求專業命理師的指導來得到更詳細的解釋。
我唔清楚八字, 我講哩堆名如果你直接GOOGLE, 應該都係出紫微斗數,
MODEL A 既日月藏輝格就已經理解錯,
我用日月藏輝格正因為平時叫開日月反背格,
而佢個解答明顯俾個藏字引咗去錯嗰邊, MODEL B 都唔好得去邊,
但太陽太陰都係主星, 點都係有力量, 只係佢似乎理解唔到XX格既意思,

左右夾命係好既, MODEL A除咗夾持個用字聽落怪怪地, 兩者差唔幾,

府相朝垣講既係命宮三方四正有府&相, (以前係官祿財帛先計),
有吉星無煞星咪好囉, 但一樣可以有煞星無吉星, 係人都六吉六煞,
哩點AB都答錯,

機月同梁只要三方四正無煞星就係富貴命嚟,
AB都理解唔到咩係同梁, 然後開始作文,

殺破狼出名, 連戲都拍埋, 唔特殊唔複雜, 地球大把人係殺破狼,
A正確理解到破軍同貪狼個名, 挑戰同困難=成功/失敗, 其實廢話嚟,
但又無講錯, 命格既人係好動, 逆難而上, 為將為帥,
B就直頭叫錯名, 明明係七殺同貪狼, 亦唔係咩顯著位置, 直頭係坐命,

紫武廉格同殺破狼相同, 要視乎邊粒主星坐命, 點都有差異,
MODEL AB都只係理解到個名, 兩者既補充就直頭係講廢話,

我想講既係, 其實兩個AI可以歸納+整理GOOGLE個PAGE RANK,
頭3-5頁既資料, 個答案根本就唔應該錯, 唔應該作文,
lm
裝oobabooga
咁你理解錯Text generation 既運作了
佢真係唔識嫁, 佢只係根據上文去出最相關既字
佢大概知依堆keyboard 係中國傳統占星術, 咪再係依個範圍作文

你試下個prompt 加 '如果不認識,請回答"我不清楚" '
咁佢唔識就唔會去亂作
我以為佢個DATABASE會有相關資料, 只要調動就答到人,
又或者好似BING咁, 結合咗搜尋引擎既資料做答案,
實有少少既, 唔係都答到你中國傳統占星術
但關聯唔夠多到佢出到確實答案

但風水嘢都好虛 (指任講都得, 冇一個明確解釋)
我估睇完搜尋引擎都好難答得實
有冇得解鎖/JB?
break咩 免費用架喎
玩味性質既用GPT4All /OpenLLM Run 堆fine tuned uncensored llm 仲好玩…

chat with rtx 又冇internet access , 又慢過chatgpt / Gemini/ bing …. 又冇得用dalle3, 唯一有用係local run doc chat .
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞