李家超逛年宵被女童問「點樣可以咁優秀?」 恒指兔年累跌逾6,000點

100 回覆
250 Like 13 Dislike
...
近日美斯缺陣事件再為香港打響名堂,香港特首李家超如此優秀當然獲人「讚賞」,在9日上午他與官員逛沙田年宵市場,期間一名女童問特首:「點樣先可以成為好似你咁優秀嘅人呀?」李回應:「你應該係叻過我,係咪?我哋每個人最緊要個目標係戰勝自己,每一日都要聽日好過今日」。就在同日,免年最後一個交易日,恒指繼續插水,收市報15,746點,總結兔年累跌逾6,000點。

李家超與民政事務及青年局局長麥美娟及食環署長楊碧筠等官員在9日上午11時抵沙田源禾路年宵市場,他笑言:「我以前成日都夜晚出嚟行,宜家為咗唔好影響秩序,所以早啲出嚟行。」他又指今年不用戴口罩行花市,可以真正見到市民笑口常開,不需再只見到眼神。

「花開富貴」 恒指跌市收場
期間李家超與一名女童閒談,問女童喜歡甚麼花、喜歡的科目等,該女童突然主動提出問問題,李家超屈膝笑笑口回應:「唔好咁深喎。」女童便問:「點樣先可以成為好似你咁優秀嘅人呀?」李家超表示:「你應該係叻過我,係咪?我哋每個人最緊要……第一,最緊要個目標係戰勝自己,每一日都要聽日好過今日,一年之計在春,所以聽日就過年,龍年要諗下呢個要點計劃呀、『奧數』點樣更加精彩、最鍾意邊個學科、點樣可以成績更好;仲有一樣嘢,開開心心,孝順父母,我對你好有信心呀!」
李家超在年宵花了五百多元買花,他表示:「因為今年不用再戴口罩,可體會到市民的笑容」,又指今年桃花花開情況不錯「花開富貴,早開早富!」他亦期望市民以愉快心情過春節。但有記者欲追問美斯缺陣是否代表頭炮「盛事經濟」受挫,李家超未有回應便上車離開。 李特首說了「花開富貴」後,就在同日恒生指數於兔年最後一個交易日續插水,連跌三日,除夕半日市收市報15,746點,跌131點,失守10天線,因內地長假休市下,成交只有312億。總結兔年,恒指跌6,298點,跌幅達28.5%,是歷來表現最差的兔年,
...

https://thechasernews.co.uk/李家超逛年宵被女童問點樣可以咁優秀-恒指插水/
生少條染色體就可以。
女童sick play
真亦假時 假亦真
假膠?
冇睇過1984咩?最後溫斯頓都戰勝咗自己!
好明顯白卡超係生多咗條
咁細個講嘢有骨
串撚到
即係要愛上…
咁多群眾演員
恒久致遠
梗係優秀啦請老臨講D假撚到咁既野林鄭都唔做啦
點樣可以咁幽獸
溫暖一下子傳遞到全身
反話?

我同掃地阿姨都講靚女
漆黑中嘅螢火蟲
邊個安排女童條問題 曲到圓
優秀明明唔係口語嚟
導演囉
我愛老大哥
對老百姓唔住
是為不忠

走去做太監
是為不孝
技能:逢場作慶
真係好撚假
死都唔相信條靚妹會覺得佢優秀隨時都唔知佢係乜撚人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞