下周球王美斯訪港 楊潤雄:希望美斯幫忙間接宣傳香港

179 回覆
207 Like 7 Dislike
唔俾錢就想人做野
做多左, 如果單純當一個大型足球賽事, 可能美斯落返場玩一陣
哪兒來的自信
我都記得睇過新聞羊焗腸仲話美斯(順手)宣傳香港

係揾唔返新聞,好彩你揾返
哩d野邊有順手
心態同d乞丐老闆一能樣
丫邊個你收工順手倒埋垃圾落埋閘放狗咁
1:希望期間美斯可遊覽香港間接宣傳本港文化特色
>>要用外國人宣傳香港?
2:爭取國際歌星來港表演>>有場地咩?
3:政府是否「貼錢」資助要小心考慮>>依家係人地唔要政府錢
同美斯都未傾好....就放風....
根撚本係level 1 既通識答案:
首先,政府可以邀請國際巨星訪問香港,從而加強香港的國際形象。例如美斯。他在世界杯大受注目,邀請他來香港踢球一定吸引大量中外球迷,很多人來,令商戶收入增加,政府稅收增加,blah blah blah…
咁其實美斯算好幫得手
幫你大力宣傳左香港
人家美斯國際知名,同香港又無親,對香港又無好感,憑咩要球王幫幫忙宣香港,莊閒都未識分。
當時楊局長咁講已經奇怪,結果港府政治如意算盤打唔響,無幫你宣傳香港任何野,反而個個都知美斯唔踢係香港賽落唔到場。
幫忙
遮係明明叫做黎踢波,又想搭單做其他野
好嗱,而家比球皇識穿咗,佢唔即刻終止活動算係咁
成單野明明政府官員自己違反契約在先
我覺得以考試呢講 呢個答案係level 5
考試最緊要係講得夠多
可唔可行根本唔重要
宣傳並唔係話只可以向好咁去搞
夠響夠多人知就係好既marketing

反駁小組高級首席後備
或者人哋球王唔想幫任何政府宣傳。

嚟踢波交下戲ok,幫政黨政府宣傳就好似踩過呢條潛規則嘅界線
總之最衰都係美斯唔俾面
佢就係要中marking scheme
中到應一應
中學雞小組討論講出黎都比人笑
以前對美斯無感覺
而家變左崇拜
又真係宣傳左,全世界都知
美斯唔肯同不受歡迎人士握手
宣傳柒事之都成功左
又一單說好香港故事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞