林定國:諮詢至今未聽到有人不支持23條立法

98 回覆
17 Like 220 Dislike
23條立法公眾諮詢已啟動一星期,行政長官李家超今日(6日)下午聯同律政司司長林定國及保安局局長鄧炳強,會見外國駐港領事及商會代表,講解23條立法工作。

圖為律政司司長林定國。(香港文匯報資料圖片)

林定國在會後表示,會上聽了不同參與者意見,討論坦誠及有建設性。他表示,諮詢工作開展超過一星期,至今沒有聽到有人不支持立法,亦充分理解香港有憲制責任立法。
對於立法會前主席曾鈺成在報章撰文中提到,政府就公眾利益可否作為抗辯理由的說法模糊,林定國回應指,不會批評個別意見,但強調最終法律版本需要清晰,展開諮詢也是為達到此效果。
林定國指,今次有約100名代表出席解說會,包括駐港代表、總領事、商會領導人等。現場所見,美國、芬蘭、德國、西班牙、納米尼亞商會代表,及香港總商會主席阮蘇少湄都有出席。林定國提到,參加者有充分機會表達意見,會議時間較原定的1小時長,又指李家超有誠意作解答,惟受制保密原則內容未能公開。
鄧炳強就表示,在解說後大家都清楚理解23條立法工作對一般做生意及社會大眾不會有影響,除非是想影響國家安全,強調會繼續解說工作。
師長話上網睇到果啲唔計
要親口同佢講果下先計
不同意的請舉手

沒有、沒有、沒有

通過
暗地裏算唔算
邊個唔同意就報國安 完
稍為聽過文革歷史嘅人都唔會中鳩你呢招大鳴大放啦
未來:諮詢至今未聽到有人不支持建立集中營
垃圾
做戲好心專業啲啦
佢又真係夠膽咁講
試下重推逃犯條例一定都係冇人不支持
之後好難講
到時熱狗之流扮激進
又或者少部份議員講少少人話
引人落搭中伏
2019區選已經係變相公投
又指鹿為馬
由治及興
啱呀,連登會員100%都表示支持
咁唔通我話唔支持 你哋就唔會立法?
邊有人敢唔支持呀
2023年喇連肥老黎都坐左咁耐
仲熱狗
好心move on啦
邊個夠膽反對 ?
邊個反對?出嚟呀
唔駛驚,我哋好自由開放架
講出黎唔笑個下好野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞