大公報:港人寧願離婚都唔想移民英國 「留喺香港有咩唔好?」

43 回覆
9 Like 61 Dislike
聽唔少係留喺度仲可以揾到錢,去到唔知做咩
真心想分享的話
去啲冷門移民谷或少人知嘅論壇如babydiscuss 或review33

喺連登或其他公海移民谷分享等同申請見報
而家係個老公唔肯移民
3+6萬俾我都唔移,1個仲要係教師,去英國一半都揾唔到。
一邊就揶揄移民係當手joke condom
一邊就揶揄移民生活拮据
志在分化,都慣咗呢種操作
大公報個小編真係狡猾
作得差左d
男同女掉轉會make sense 好多
咪就係,見到一個最高權力既人,喺一個叫答問大會上,唔比人問問題wo; 唔係,係人地問問題就話人地係暴亂份子。
而作為一個教師,又覺得仔女喺一個唔俾問問題既地方生活又忍受得到,真係無得頂。
錢有乜用
因為有d 人係過往靠機遇上到位,香港搵到錢,冇transferable skills,去到外國唔知撈乜,亦冇咁嘅勇氣從新出發
唔係批評,只係分析,同時都諒解嘅
呢啲case實有嘅,大把人生活安穩又高收入,的確會唔想走
仔女係女方懷胎十月生,男方出d 精就有對仔女,外國有更好成長環境,帶埋仔女走都好合理
依幾年離港留港兩班人都好煩
都唔知有咩討論價值
唔一定,我都見過女想走,男唔想走嘅case
送仔女去外國讀書算把啦
唔係通常都係咁啊咩?
係香港兩個人一齊返工
去到就變左男既成為家庭支柱
得一個人返工
又搵唔返老本行
好大壓力
喺香港叫賺到下
通常係個女生左之後母性大發
覺得要為個仔女
但男諗係咪長遠可行

呢篇野係有bias
但唔係錯哂
但我見英國d fd 又發哂癲咁屌呢篇
1949年人民日報:上海人寧願離婚都唔想移民香港,留係上海有乜唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞