日本著名通緝犯桐島聰 在逃 49 年終落網 黑白海報照遍全國成另類集體回憶

84 回覆
28 Like 2 Dislike

日本傳媒報道,被當地警方通緝半世紀,涉及 1975 年「銀座爆炸案」等案件的疑犯桐島聰,今日(26 日)在神奈川縣一間醫院被發現,警方已經逮捕他,正進一步確認其身份。報道指,桐島聰在醫院指自己患上末期癌症,並表明身份……

原文:https://hk.news.yahoo.com/%E6%A1%90%E5%B3%B6%E8%81%B0-%E8%A2%AB%E6%8D%95-%E6%97%A5%E6%9C%AC%E9%80%9A%E7%B7%9D%E7%8A%AF-%E6%B5%B7%E5%A0%B1%E7%94%B7-%E6%9D%B1%E4%BA%9E%E6%8A%97%E6%97%A5%E6%AD%A6%E8%A3%9D%E9%99%A3%E7%B7%9A-090642980.html?feature.socialseeding=social
報道指,桐島聰在醫院指自己患上末期癌症,並表明身份

自首就自首啦,落咩網
160cm
160樣衰過陳同佳
49年點生活
我早幾年去日本都記得呢張相
安德尊咁嘅樣…
桐島聰
極左派「東亞反日武裝戰線」成員
該組織發動過多次炸彈襲擊
其中一次爆破三菱總部造成8死近400人傷

「東亞反日武裝戰線」認為
日本未能共產化
係因為日本人劣能
所以日本人應該被物理消滅
桐島聰
極左派「東亞反日武裝戰線」成員
該組織發動過多次炸彈襲擊
其中一次爆破三菱總部造成8死近400人傷

「東亞反日武裝戰線」認為
日本未能共產化
係因為日本人劣
所以日本人應該被物理消滅

好記得張相
好地地點解會無啦啦成49年先自首
桐島聰在醫院指自己患上末期癌症
點解咁簡單嘅報道都唔識睇

早幾年係東京地鐵站內都有影
桐島聰在醫院指自己患上末期癌症,並表明身份
得幾句都仲問
就係唔明自首同生cancer關咩事
咁都扯埋一齊講
反軍國主義英雄
都果頭近嘛
好奇佢點匿到係日本本地50年冇人認到佢
連所有親友識佢嘅人都完完全全冇接觸過佢?
連香港人都認到佢
咁可能佢都知自己死期將至
諗住係臨死前唔再過住逃亡生活
同可能係咁多年諗通左 諗住自首減輕自己罪惡感掛
次次去日本都會睇啲通緝犯海報 有幾個真係記到熟晒

上年9月影
每次去日本都會見倒依啲,次次啲人都唔同樣
係佢一個通緝犯幾十年不變
成日諗佢仲可以匿埋係邊
我諗好快會有日劇拍佢個故事
早期日本赤軍同極左已經夠傳奇
同極右好似三島由已走兩極
日本人一執著某樣野係可以鑽牛角咀到痴左線
工業上可以為品質鑽研到極點,政治信仰都可以追求到極點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞