axa 係咪出名 claim 錢煩

20 回覆
12 Like 6 Dislike
最近想轉醫保去另一家公司
睇緊 fwd 同 axa,
axa 係咪特別麻煩
fwd 又好唔好 有無 fwd agent 介紹
個人認為轉醫保風險好Q大。
利申:唔是保險狗
要睇下你本身有無疾病 如果無 轉醫保去另一家公司都無咩特別問題 你可以tg: bear010103 我 我介紹我嗰agent 比你 佢跟我啲單跟得幾好
風險係邊到
聽過有D病係可以經醫生推斷幾時出現;
如果醫生推斷疾病出現日期早過你新單投保日期, 舊單又cut左,就含得撚。

買醫保就係唔想冒風險; 你要博不如直接cut晒佢, 博你身體健康,長命百歲。

正常野, 間間都係咁claim,唔到佢唔同賠;
講仆街, 大中細都有仆街野:
例子:
AIA捉你冇declare G6PD想唔賠;
Manulife claim兩千捉你番轉頭搵E生填一疊額外文件;
Liberty兩個症當一個症賠, 博你唔識想賠少幾萬;
豐隆家居保大廈突然停電雪櫃內D雪糕凍肉想縮沙唔賠...

[最後正義戰勝邪惡, 以上全部claim足]

我結論係間間一撚樣, 咪信Agent, 索賠前自己睇清楚保單每條clause, 每隻字。
我之前都係咁轉去另一間公司 其實如果個Agent跟得好 幫你搞掂晒 都唔會好麻煩
如果你中曬條款賠得好快
快快趣趣襯冇病轉間好嘅。 個人推薦Cigna, Bupa. 原因係專門做醫保
公司用axa
旅行保都係axa
暫時都係claim足
打上cs問都有答應該點搞
Manulife我都試過
病撚咗仲要用額外時間去搵返個醫生
佢個姑娘都問邊間保險咁撚煩
話通常有晒單就claim到
我屌柒個Agent(so called MDRT), 攞claim form時又唔講, 交完claim form先要再補, claim得佢3000蚊; E生隨時再收錢, 佢老母你自己拎上去啦!

屌完過兩日先話今次唔洗填。
依加身體健康,冇做任何檢查轉係冇問題,保險入面有樣野叫最高誠信

只要你報齊所有已知嘅事就得,正常黎講保險公司係冇得推翻你過往未知但存在嘅疾病

你都可以話啲保險公司會出盡全力唔比你claim錢,但多數都係叫你交多啲文件,其他個啲係咪冇隱瞞唔報身體狀況嘅野係保險公司做,所以一般黎講唔洗太擔心,so far我到依加claim過幾間都冇乜問題

問過幾間醫療中心,林作舊公司、新世界同埋李澤楷都快手,你可以再對比下

利申做broker 有咩可以係到問埋
邊間
留 tg
https://t.me/iajkol
有咩都可以係到問左先 會自爆嘅問題可以再tg
M字頭
聽聞有人去醫美搵醫生脫疣, 全身脫疣逐粒計收錢,埋單廿幾萬, 攪到要立即落閘, 填多一疊claim form先俾人claim.
即係佢俾人搵到位入, 亡羊補牢, 為左堵塞保單上嘅漏洞; 懲罰大部份守規矩嘅客。
希望樓主身體健康, 唔洗煩,

間間保險公司都好狗, 唔想你CLAIM, 轉去邊都一樣
問題係最仆街的玩法係屈你買時無披露而唔賠,所以後期簽的單就高風險

因為中間你覺得係小事而無報的野, 日後都係保險公司抵賴的理由,平民又無本事同保險公司法律團隊打官司

你細額同做簡單手術就唔閘你,大額就仆街了
買過2次旅遊保睇醫生都claim 到錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞