尖沙咀天文台擬擴建 區議會未問造價即支持

26 回覆
5 Like 13 Dislike

尖沙咀天文台擬擴建 區議會支持未問造價

油尖旺區議會地區設施及工程委員會昨日召開首次會議,討論尖沙咀天文台總部副樓興建計劃,副樓位置選址於目前露天停車場近諾士佛臺,佔地約4,000平方米,樓面面積涉6,000平方米。會上議員表明支持,但未有問及造價。

委員會主席、民建聯葉傲冬會後解稱指,區議會更關心工程對周邊居民影響,政府撥款另有其他監管機構即立法會跟進,形容「各施其職係一個更加有效率嘅做法」。記者追問若區議會把關不力,議案到立法會申請撥款時才討論造價,會否更浪費會議時間?葉傲冬認為記者的說法危險,區議會屬諮詢架構,沒有責任把關工程撥款,稱立法會才是把關及決定是否批出撥款的責任機構,不存在因區議會曾查詢而「慳咗」立法會會議時間情況。

「完善」後的區議會,履職指引要求議員勿遲到早退。昨日委員會上,除潘景和出席政協會議請假外,其餘委員會成員皆準時出席。不過會議期間,多名議員包括楊子熙、劉柏琦、李思敏、楊鎮華及鍾澤輝多次出入會議廳,其中楊子熙離席2次,單次離座時間多達12分鐘。會後葉傲冬被問及相關情況,他指只要不影響會議正常進行便可。至於有議員離席逾10分鐘並錯過一項議程,是否有欠理想?葉傲冬指,相信議員明白會議程序,亦視乎議員就該項議程有沒有意見需要表達,尊重他們的做法。

#獨媒
效率
圖章效率
葉傲冬怪鳩自己民建聯係立法會果D黨友把關不力?
天文台應該最得民心

掛波過去兩年無人屌
有效率做實事
個次輸比陳梓維好唔抵
其實又真係無問題喎
拎上去DC都係想睇當地居民同配套有冇衝突啫
至於DC係咪真係代表到聲音係第二樣嘢
但係無論點選出嚟 幾錢同佢係無乜關係
可以件嘢好平 但覺得呢區無需要 好影響居民
可以件嘢好貴 但當區真係有呢個需要
立法會都唔洗問
通過
通過
通過
就得
反正大陸公司接單
董事一定係議員屋企人/前議員公司
支持政府嘅速度
問黎做乜, 舉手就得啦...
沒有
最好嘅效率係連區議會都 冇埋 反正咩都支持
我估唔使話係區議員,正常成年人都會問咗幾錢先
事撚旦啦, 無咗市政/區域市政局之後區議會就廢㗎啦, 反對咗都可以照上立法會
投票率低唔係無原因的
正常就係囉
天文台又無咩好反對,掛多幾次八號波畀我地就好
搬天文台去沙頭角算吧啦
没有反对、支持、通过

(鼓掌)
周圍都都被高樓包住
天文台應該搬去啲開揚高地位置
建議搬去大帽山
反正都目測天氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞