四月開始,棉花棒、膠飲管、膠杯一律禁止?

249 回覆
74 Like 228 Dislike

雖然垃圾徵費延遲至8月實施,不過立法會去年10月通過的《2023年產品環保責任(修訂)條例草案》,將於今年4月22日世界地球日實施第一階段管制!

屆時將禁止銷售和免費供應棉花棒、氣球棒、充氣打氣棒、熒光棒、派對帽、氧化式可分解塑膠產品、即棄雨傘袋、食物膠籤、膠牙籤;禁止酒店和賓館免費供應即棄洗漱梳妝用品,及在房間內免費供應即棄膠樽裝水。

同時禁止免費供應宣傳用塑膠包裝紙巾、非醫療用透明即棄膠手套;以及禁止製造、銷售和供應氧化式可分解塑膠產品。也禁止餐飲處所向顧客提供九類即棄膠餐具,即發泡膠餐具、飲管、攪拌棒、膠牙籤、膠碟、膠杯、膠杯蓋、塑膠食物容器等等。

第二階段實施時間暫定為2025年,將全面落實管制即棄膠枱布、膠牙線棒等亦會禁止銷售和供應。第一階段的九類產品均禁止銷售予最終消費者,也禁止在餐飲處所向堂食和外賣顧客提供。

而根據文件建議,任何人如違反有關規定,最高可罰款港幣 10 萬元;另設定額罰款制度,執法人員可發出 2,000 元定額罰款通知書。

https://hk.news.yahoo.com/環保責任-環保法4月執行-棉花棒-熒光棒-膠飲管-073000032.html

班環保塔利班係無搵到完美替代既情況下
話禁就禁 班食肆有咩取代方案 唔理
有衛生有商業用途 全Q部唔理
一野就禁左佢
班飲食界商界議員去左邊?
屌佢老母
環保塔利班
咁去食M記點搞
無飲管又冇杯
環保署呢排發咩神經, 當自己係皇帝, 想玩爛香港
咁攪法街邊勁多舖頭要執
塔綠班
港人又多樣野北上買
賣剩/用既貨咪要硬食蝕晒佢?
直接北上消費解決一切問題
完美替代=上深圳消費就可以解決問題
以後要飲杯大珍珠奶茶可能都要返大陸
仲好 連珍奶消費都可以慳返
香港廿幾蚊港紙一杯 杯都冇隻
台灣廿幾蚊台幣一杯 仲有台妹同你吹兩句水
執柒晒佢啦
擾民到仆街
Dllm 唔使諮詢民意㗎?
唔使
好彩冇禁飛機杯
無replacement下禁 等睇班鳩官自己食迴力鏢啦仆街
咁又可以慳返筆
乜都唔派得唔用得咁我一蚊都可以唔洗
酒店都唔比用酒店用品?
如果咁都肯有旅客黎,咁香港嘅燒賣真係好有吸引力喎
禁止酒店和賓館免費供應即棄洗漱梳妝用品,及在房間內免費供應即棄膠樽裝水。

唔住了
禁止酒店和賓館,佢標題誤導咗
外國係用紙飲筒,同埋M記果款杯應該當 紙杯,膠杯係 「手搖店」果堆
屆時將禁止銷售和免費供應棉花棒?
咁用咩
說好香港故事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞