自high東歐遊記分享

69 回覆
17 Like 0 Dislike
有一間必食既餐廳一定要去
comme chez soi 蘋果鵝肝
好大份,叫左呢個可以唔洗叫其他野
around 2百蚊hkd

Hungarian parliament又係一定要去
可以上網book tour,唔好諗住去到買,一定無

opera house 入去聽tour 都算平同埋入面幾靚,最後有個So called mini concert, 但係近排無opera上映

liberty bridge 同 chain bridge 記得夜晚去

交通
可以買3 day or 7day, 所有交通都上得
lm
身在歐洲嘅入嚟say個hi先

你同我真係好似 岩岩freshgrad
又係唔想往後四十年都屈係香港
所以臨做社畜之前去長旅行

我由香港坐火車同巴士
一路坐到嚟立陶宛
我28號先會去到布達佩斯
記住話我知有咩好玩

Budapest 國會大廈,自由橋, New York Cafe, 中央市場, 漁夫堡都係必去既
中史市場附近仲有間叫fatal restaurant既餐廳大份又好食
去hungary要記全嗌goulash湯同tokaj酒飲

屌你點解要介紹fatal restaurant
好撚大份 飽到傻呀仆街
食淨會唔會好瘀

佢仲介紹左隻shot
好似叫Balika 唔太聽得清楚
一飲個胃好似燒着咁 好正!
終於番到香港
可以一路搵住工一路打遊記了
終於番到香港

捨得返嚟啦咩衰仔

我仲係布達佩斯
終於番到香港

捨得返嚟啦咩衰仔

我仲係布達佩斯

試左我介紹間鵝肝未
終於番到香港

捨得返嚟啦咩衰仔

我仲係布達佩斯

試左我介紹間鵝肝未

聽晚試
睇下仲有冇筆直食200蚊一餐
終於番到香港

捨得返嚟啦咩衰仔

我仲係布達佩斯

試左我介紹間鵝肝未

聽晚試
睇下仲有冇筆直食200蚊一餐

要排成粒鐘隊
BTW 覺唔覺Budapest好多泡菜
就黎去budapest 但只能夠窮遊
其實3-4歐夠唔夠食一餐飯?上網睇d台仔話物價同台灣差唔多 鵝肝比大家講到好想一試 但食一次都夠我食兩餐咁
留個名先
等有朝一日可以做參考
有無拖gip 去左幾多日
洗左幾錢
remind番先,之前就寫到去睇尼庫林馬戲團
老老實實對佢有少少失望,可能期望太大吧
由於佢入面係唔俾影相,咁我就只有偷偷影左少少相

首先係動物篇,馬戲團又點可以無動物呢

呢一幕係有2隻馬嬲仔同一個男演員既互動

呢隻我都唔記得係咩動物,但係幾好笑同埋隻動物好聰明
佢呢個表演一開始有一對扮演情侶既演員駕車上左台
之後,隻動物好似黃老虎搶親咁拎左張椅係車前迫佢地落車
原來,個男演員係想向女演員求婚
但係隻動物就不停搞住個男仔,偷佢野同埋推下佢咁
之後隻動物拎左支花俾女演員求愛,再拉走左佢
現場睇都幾好笑

接住落黎係海獅表演, 雖然都幾好睇,但係我覺得海洋公園好似勁d
海獅表演不外乎頂下波同玩下呼拉圈咁, 做到既話訓練員就俾野佢地食,冇咩新意
lm 6月去完Budapest 11月去Ukraine Lviv and Kiev
到演員篇
終於覺得有野睇了,勁過歡樂滿東華

第一個表演我影唔到相,但係我諗係全場最impressive 果幾個表演黎
由於而家都仲記得,我試下描述出黎

首先, 有幾條彩帶係頂上面放落黎, 一個男演員用雙手纏住彩帶做出一系列類似體操既動作
正當我以為都無咩睇既時候, 音樂一轉變左好classic同浪漫既歌
有個女仔出左黎同男演員跳左part舞,好深情
之後,男仔隻手纏番彩帶, 跟住佢地再係空中跳part舞, 兩個人好有默契咁鬆手又接番實,最後相擁互纏, 羨慕死毒撚

跟住個表演我幫佢改個名就叫"空中飛人雙人合體"
一開始係類似咁(張圖google大神搵既)

佢地好合拍咁用秋千做出各種翻騰動作
跟住就係3個人既表演, 同圖一樣

接住落黎都同電影睇既馬戲團大同少異就唔多講

之後中場休息番黎
到魔術表演,對於從來無睇過大型舞台魔術既我黎講好新鮮

第一個魔術一開始
個台玩左一輛水幕表演先, 不停有好多水柱由台下射出,配合埋燈光音樂,都幾好睇。跟住到魔術師同助手出場, 個助手去到台中間訓左係度。

呢個時候,有水柱由台下射出,跟住魔術師開始施法,佢助手就慢慢咁凌空升起到大約1米到,好似俾水柱抬起咁,之後魔術師再做一系列動作,例如搵手掃下助手下面話俾觀眾聽無野吊住助手

第二個魔術係經典既水箱逃脫魔術
流程係魔術師俾人用鐵鍊挷住全身,放入一個注滿水既水箱,助手跟住就用幾把鎖鎖實水箱。然後, 黑布垂落蓋住整個水箱,最後魔術師逃脫。

拿,雖然個魔術無咩新意, 歡樂滿東華都做過,但係現場睇同電影睇真係差好遠同緊張好多。

之後就謝幕
其實中間有D表演我都已經唔記得左
不過3000RUB睇左差唔多2小時表演都叫物有所值
lm 6月去完Budapest 11月去Ukraine Lviv and Kiev

Budapest好正,樂而忘返
Kiev人好似未見過亞洲人咁,食日俾人望

Budapest景好正
上面咁多位巴打叫食呢樣食戈樣
計我話去浸溫泉最正
響英雄廣場入面戈個泉
記得帶副超入去𥄫女
好多情侶係水到曳曳 手多多
好多野睇
當然享受一路浸一路日光浴都好正

Budapest景好正
計我話去浸溫泉最正
響英雄廣場入面戈個泉
記得帶副超入去𥄫女
好多野睇

呢度?

Budapest景好正
計我話去浸溫泉最正
響英雄廣場入面戈個泉
記得帶副超入去𥄫女
好多野睇

呢度?

嘩屌你咩仆街仔
呢啲野自己收藏啦 咪放出嚟
係呀呢到 好撚正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞