(求救)用針筒餵兔仔食藥

12 回覆
0 Like 0 Dislike
我女朋友一年前執咗隻比人棄養既兔仔 佢錫到佢燶
但隻兔仔超細膽 連美容店幫佢剪指甲d姐姐都話未見過咁細膽既兔仔 大動作少少都會向後縮
今日隻兔仔唔舒服 睇完醫生就開咗d藥 要用針筒食 但平時摸佢下巴都會咬人
有無巴絲可以分享經驗 點樣夾得佢實 又可以兜實個下巴 安全服藥
用毛巾包住佢抱一陣先 等佢習慣咗就極速喂
用毛巾包住佢抱一陣先 等佢習慣咗就極速喂

想捉下巴餵藥果陣 輕輕摸到條頸就會典來典去
禁住個頭貼地 係側邊塞個針筒入口
當bb仔抱,背向你手,心口向天。
好自然口會開少少,然後針筒在旁邊入,千析唔好正面入。
有啲兔仔含住唔吞,你要等佢吞先可以繼續餵。或者按吓臉豬dump, 好自然會吞。
你隻兔咁細膽要同佢傾吓按摩吓,唔好太狼死太兇惡。否則餵到今次,下餐反抗仲勁。
利申: 養過惡兔6年,會咬其他人但識聽人講野,病會合作肯俾針筒餵草粉同藥。
補充: 如果唔俾抱,試吓草粉放匙度佢肯唔肯自己lum
多謝各位 有問題會再問
樓主,如果餵唔到要考慮送去灣仔星夢/ 大角咀毛國界留院俾人照顧,又或者平啲去兔協。
兔仔如果6個鐘無食野肝腎會開始壞,要小心處理
好彩無腸停 食慾仲係到 係餵藥果陣操勞少少
好彩無腸停 食慾仲係到 係餵藥果陣操勞少少

餵藥都算易
餵草粉先世界級煩
獸醫教用大毛巾包住先
我用手托一托下巴
我慣用左手hold住兔 攬係大脾 咁佢個頭對住你肚
針筒用兔既左手邊放 佢側臉都好 你個肚就頂住
佢就避唔到
望住放係口邊 冇整到鼻 就比少少力頂開佢口

我第一次餵草粉跟個濕鳩姑娘學都好無助
第二次去第二間睇個獸醫教埋我 易左好多

同埋得明抱下佢 等佢冇咁驚人抱
餵藥都算易
餵草粉先世界級煩
獸醫教用大毛巾包住先
我用手托一托下巴
我慣用左手hold住兔 攬係大脾 咁佢個頭對住你肚
針筒用兔既左手邊放 佢側臉都好 你個肚就頂住
佢就避唔到
望住放係口邊 冇整到鼻 就比少少力頂開佢口

我第一次餵草粉跟個濕鳩姑娘學都好無助
第二次去第二間睇個獸醫教埋我 易左好多

同埋得明抱下佢 等佢冇咁驚人抱

差少少就要食草粉 宜家我女朋友有時要同埋家姐先搞得掂 有時餵完佢會發脾氣
我之前都餵過但唔駛整到下巴 舖毛巾係你大脾 放佢上去坐定定 然後單手遮住佢隻眼 另一隻手用針整開佢嘴唇吱入去 多數係餵液體既藥物 而一粒粒個啲通常都溶係草粉餵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞