買咗機票準備裸辭去旅行但同個同事撞咗期

24 回覆
2 Like 40 Dislike
上年已經plan定拎埋bonus裸辭去一個月歐遊
12月尾已經買定機票酒店
我Office得四丁友
我要辭職去旅行呢件事冇同任何人講過
咁啱撞正同事(佢係AM嚟)係同一個時期去同一個地點旅行
佢呢個月大鑼大鼓喺公司同所有人講要留定嗰個月既假比佢
上司都口頭批咗佢
我就又未遞信又冇口頭同上司講定
依家好擔心遞左信之後比人覺得我玩嘢專登揀人哋去旅行先嚟辭職或者軟硬兼施唔俾我走住
我係一個月通知既
想請教下咁既情況下直接一個月前先遞信好定係再提早啲同上司講定先
咁關心人地
人不為己 天誅地滅
唔好理鳩人啦想做就做
我覺得請假同辭職係兩件事
一個月通知嘅話當然係planned last day前一個月先出聲,唔會一早講會辭職又唔遞信住啦,人哋會以為你跳草裙舞,同埋唔好俾機會人搞到你。
至於請假應該要出聲辭職前請定同攞approval, 你遞咗信九成九唔俾你攞假,除非garden leave?
係驚比人唱衰
條友把口都幾臭
洗撚理佢
都辭職,理咁多做咩?
唔做都要驚 不如你都係cancel哂機票酒店乖乖打工算啦
唔好去 取消晒啲機票同酒店
拍硬檔做到請到新同事交接埋先
咁大家一定唔會唱你
係啊
所以我係勢必辭職喇
只係考慮Timing問題
屋企人建議我早啲講定/遞信等人哋好啲請人
bonus 出左未
上咗機到目的地才發出email辭囉
直接一個月前先遞信
好人唔可以亂咁做
就係未
拎bonus 當代通知金
4個人咁大間公司 一陣佢落江湖封殺令 你以後都唔駛係呢行立足
你預早講定嘅話,一陣有理由唔出bonus比你
搞清楚少少嘢先,依家係你辭職果一個月通知期請假去旅行 定係 辭職後去一個月旅行?

如果係前者,你要考慮下到時唔會批比你,就算批咗都有機會要你withdraw 返個request
如果係後者,你大可以到時直接遞信,個AM去旅行之後點cover duties係剩返果2個人嘅問題唔關你事,最好唔好比佢地知道你因咩去辭職,你求其話搵到better offer水走佢哋咪算
改時間裸辭
我係你 3月中交信 4月中閃人
係後者
我主要係糾結要唔要早過一個月遞信
依家決定都係一個月前先遞
非常感謝大家既建議
諗咁多人哋唔會多謝你
遞信去旅行啦
咁老套嘅建議
今年今日咁做 佢分分鐘炒左你先
老實人諗法
但香港 係人善被人欺姐
公司又唔係你嘅
佢地請唔請到人/有冇人做野 唔係你需要考慮嘅野
你只需要諗幾時辭職,辭職信點寫就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞