想當社工嗎 努力進修嗎~

8 回覆
5 Like 4 Dislike
當初你拍影片 年少沒多慮
如果再選擇 仍想歷一次
聽眾何時 開始信任 說出情懷大志
心靈 能受你支持

想當社工嗎 努力進修嗎 奔向理想嗎
談理論輕易 尋得到鎖匙
迷途方向 困難挑戰
從無後悔 努力在試
永不會遲 如果某日成就了大事 滿意

終於看到終點 情緒甚激動
夢想快畢業 能取悅機構
怎料有人聯署 要使這學員 喪失資格
憑頻道的言行 能全面分析總結嗎

想當社工嗎 註校社工嗎 有問社會嗎
常以道德論 來堆砌虛華
無情扼殺 數年資格
去除異見 再同義化
荒謬 盲目習慣它 你會服嗎

如若你仍然確信 能越過重重枷鎖

好好再歸家 再度理清它 思緒變好嗎
期盼有一日 能改變他人
無人憑嬉笑進行批判
仍能在現實實現自我

希望 共社工聚頭 會有着你

sor 頭先錯台 純分享

補多句quote
「為真小人爭取社會地位,不肯讓偽君子們霸佔了整個世界。」 - 黃霑
真 咁貼地可以同學生一齊唱咸歌傾叫雞嘅社工 你用幾多錢都搵唔到

https://youtu.be/oC7a_9MFJIc?si=zhILwUsWXPA7NM0r
btw幾好聽 睇到佢幾咁有才華
間學校唔識貨
唔洗咁悔氣嘅問你三個問題

你睇完佢嘅片對你有咩影響?

床哥唔係社工嘅話你個仔係咪唔睇youtube?

床哥係社工嘅話係咪佢識分清楚幾時社工 幾時youtuber就ok?
真 駁唔到 索性學校開班比佢入課室教賭波教唱咸歌啦 開叫雞集會搵下啲雞蟲分享啦
幾好呀教壞細路
青衣梁植偉紀念中學新上任校長打壓學生
https://lih.kg/1595042

梁植樹校長直頭教人偷食添啦
狗咬狗 好睇!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞