[裝修]鋅盤去水隔氣問題

78 回覆
1 Like 12 Dislike
簡單黎講氣閥作用係隔氣入面啲水唔會驚太耐冇用而流失,keep到function,不過正常鋅盆成日會用,所以都唔驚隔氣會冇曬水,只不過想講個P隔係舊底貨,因為宜家新款全部有氣閥
因為枱面石唔換
得tb先搵到啱用嘅鋅盤尺寸
其實我地都唔mind俾多少少配啱喉
但師傳淨係配咗個P隔返嚟
多謝師傳指教
即係裝其他鋅盤就唔洗做喉
你講野咁風趣嘅
鋅盆去水要寸半size先得,同埋用軟喉駁冇咁好,到時可能漏曬水落地下,正路應該用番膠喉駁到去P隔或者樽隔
重點唔係樽,圖中既設都可以做到隔氣既功能
個師傅懶到咁
仲好意思收錢
唔識一定當水魚架啦
睇youtube會掉左套大陸野
你係自己買完料叫人裝,定點同人講?
見你有條軟喉,冇講明要度身做喉,師傅咁搞都好正常
個盤用大陸嘢無問題,不過香港啲師傅唔會深研點裝先安全唔漏,都係換返個去水位 set 嘢駁過啦。
咁都正常。。。
條軟喉同啲灰色配件9成9係個鋅盤跟埋嚟
個師傅見到有得用就連喉都懶得cut
求其駁埋有個u位就算
但就攪到3個u位
真 見到個v隔就知
當你相右邊個水掣位頂住
咁做個bottle trap應該都做到

同埋呢啲咁小功夫好易做
自己買料做冇咁嬲
如果無理解錯
應該買pvc硬喉返嚟跟紅線咁樣駁去個p隔?
可能蝦我唔識
裝修佬話大陸鋅盤個去水開口唔啱香港制式
可能真係靠自己去一轉五金舖配條硬喉無咁嬲
我搵水喉師傅, 佢將大陸配件扔曬, 重新再做, 整得好靚, 不過要俾成1600蚊
收你幾錢
大陸去水喉唔同香港標準

乜野外唔外人,真係有u 隔
如果讀過下會知一般常見嘅有p trap, s trap bottle, 而其實waste water trap有好多種

而u trap 應該算係大衆對隔氣平常嘅統稱
所以政府好多時做宣傳都唔會特別改個叫法以免啲人混亂
不過會捉人話u 隔係外行先講嘅都係懶叻扮嘢嘅多
去水花籃係唔一樣的
要成組換
https://www.youtube.com/watch?v=EfU_e8dD4w0
雙重隔氣已經會去水不順暢...
你依個數埋成3個U...
你有冇試下個去水。

btw,你個梓盤去水第一舊配件已經有U,已經做到隔氣功能。 用原廠其實係得。

但一般師傅見到膠軟喉就會幫你換成我地香港傳統果種白色喉同隔氣樽,因為係襟用好多。

你個梓盤第一件配件就已經自帶左U 位...要轉做樽就麻煩d,要cut 又要駁喉。 但其實一樣做到,但麻煩d。
個師傅陰鳩你

廚房去水做軟喉,日子耐咗啲野食渣/油脂就攝晒係軟喉啲kick位

久而久之喉內徑越嚟越細
個v 字明顯會儲水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞