有冇人去到外國都要用濾水器?

44 回覆
2 Like 45 Dislike
我自己去咗溫哥華就冇用,但發覺啲識親啲香港女仔10個有9個都會買濾水器,啲水要過濾完再煲過先肯飲
唔直接飲tap water我明(雖然我自己慣咗就咁飲),但要用filter過濾完要煲我就唔係幾理解 - 外國啲水質都差咩?
定係呢啲係香港人習性?
仆街我調返轉
係香港冇用濾水器日日洗頭都算甩得多頭髮
去日本成個月好明顯沖涼係甩少好撚多
而家睇緊加個濾水器沖涼
濾水器=智商稅
外國都要用濾水器,係硬水問題
有D人飲用硬水易柯, 所以要加濾水器
美國有D洲都叫唔好直接飲水喉水,都係硬水原因
溫哥華軟水,水質味道好,filter 多此一舉。

安省係硬水,礦物質多,所以先用filter。
可能係味道問題 煮完d水可以移除chloramine 飲落好味d
利申:品水師
syd返細公司用樽裝水,
大公司用billi,
入鄉隨俗屋企都買個brita頂住檔
屋企用brita過完就飲 有冇濾得走啲咩就唔知但入口的確係順滑過水喉直出
睇你新樓舊樓
舊樓啲水管老化曬喺邊度都係要用filter
costco 啲芯咁平真係唔差在呢啲
Syd啲水喉水唔係可以直接飲咩?
真,啲水就算喺濾水廠濾到乾乾淨淨
但濾完出到嚟之後啲水要經過啲水泵呀、
配水庫呀、地底喉管呀、大廈泵房、
天台藍可兒水缸再落返你屋企啲喉管先到你水龍頭

穩穩陣陣梗係濾下煲下先好飲啦
聲稱可以,
但我從未見過有人喺公司唔用billi而直接開洗手盤個水喉裝水飲.
以前無用brita同而家有用對比下,
filter完先煲個kettle底明顯乾淨好多
真,
有d傻仔真係以為一飛過黎,
水泵, 水庫, 喉管全部唔識污糟
我個kettle用咗幾年以上冇filter直接煲冇省過我就覺得睇落好似冇乜問題
明明啲filter 全部都係外國出 證明外國本身有需求有市場
比你講到濾水器係香港人發明咁
買個新既專煲filter過既水過一排比較下
正如男人柯尿入廁格坐低柯 多撚餘
再乾淨都會攞個濾水壺過一過
Weak,住北美就直接飲Tap Water
你夜晚少人用水嘅時候裝壼水睇吓係透明定白色先啦
呢度好多90後100後人瑞都係飲水喉水大
係加拿大
好多人都用緊
但硬水冇咩實際科學數據證明係對健康有影響
英國衛生部都係話飲硬水冇問題
大致上正確:

不過始終有機會有啲咁嘅仆街嘢發生:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Flint_water_crisis
最後civil lawsuits 告訴政府仆街,我記得年年係咁查,每年都有幾個人出嚟祭旗

city water 基本上要信政府,就算city water 乾淨,如果住嗰間屋啲pipe舊有問題一樣落個Filter安全啲,well water 一定會用Filter

我自己就係唔係都用Filter,北美airbnb travel 已經慣咗,不過好少會煲水飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞