hk01又嚟料!YouTuber「床哥」駐校實習社工2日被聯署辭退 疑遭學校「定型」

32 回覆
9 Like 27 Dislike
YouTube頻道「JFFT」成員陳鈺麟(床哥)以在個人Instagram發布一條影片,指今日(18日)是他在一間中學出任實習駐校社工第2天,收到就讀院校致電指,該中學的老師透過「聯署」要求辭退其實習崗位,但就沒有透露原因。「床哥」形容今日是他人生中受到最不公義對待的一天,在影片中稱,他自言「難以接受」、「好嬲好無奈」,「唔明點解會變成咁」。

翻查「床哥」在中學實習前一晚,仍有在YouTube頻道開直播,題目疑涉召妓,言談間夾雜大量粗口,還透露翌日一早要到學校上班。

《香港01》正向有關中學及「床哥」就讀的院校查詢。

實習前校方已了解其身分 被要求處理文書工作

「床哥」在影片中透露,實習開始前,輔導老師已了解自己是YouTuber,閒時會直播、拍片等,當時亦有諮詢副校長意見,而副校長亦在他首天工作時稱「相信每個人有唔同一面、身分」,亦相信「床哥」的專業資格,以及作為實習社工到校服務。

「床哥」續指,自己在平日較為文靜,與直播前的形象不同,因此這兩天的實習,即使有不少同學認識「床哥」,但他亦然強調自己是以「陳鈺麟」的身分到校實習,因此希望同學可以「陳Sir」稱呼他。

惟他提到,這兩天實習的時間,已經受到校方掣肘;他稱,校方因應他的身分,故不希望他馬上處理學生個案(開Case),自言能夠接受校方不同的要求、顧慮,因此期間都只在社工房處理文書工作,只有小息期間會與學生見面、傾計

院校稱遭老師聯署要求辭退 「床哥」:好難相信好難接受

就讀香港專業進修學校(港專)的「床哥」稱,在今天完成第2天實習回家後,便收到所讀院校的來電稱,他正實習的中學,有老師聯署要求將他辭退,他當時多番向院校確認事件,僅獲回應指要幫其換另一實習地方、「學校真係留唔住」。他對事件感到難以接受、「好嬲好無奈」。

「床哥」表示,當時質疑是否「做咗咩壞事」,需要一眾老師聯署;又稱,自己作為一個到中學實習的駐校社工,當時沒有老師願意與一群實習社工傾談,稱老師若然有不滿,為何不主動了解、詢問,他在學校時「無咩可以做」,並在影片中表示:「乜都未做,無發生任何事,畀老師聯署要求撤離(辭退)實習。」

到中學實習前一晚開直播 仍粗口橫飛

惟「床哥」也指,校內仍有其他實習同學,故不便透露學校名字,而自己仍然希望留在該間學校實習,不想因為幾個教師離開,但「唔知可以改變到咩」,寄望會否有機會透過學生聯署留下。

「床哥」在到中學實習前一晚,仍在其YouTube頻道開直播,談及翌日要去做實習,不能遲到,但言談間仍粗口橫飛。

前東家hk01 擺明寫臭床哥
ig --> 連登 --> 公海 --> 連登
都係講事實姐
又話寫臭
達哥2.0
留黎做乜
唔翻呢間喇
話哂舊伙記

又唔打畀床哥問回應
通晒天
邊間學校可以接受一個周圍講叫雞爛口既社工
心地唔好
專心做youtuber
呃下班傻仔錢仲好啦
以前啲呀sir 都成日上堂講咸濕笑話 諧音粗口啦
笑死,床哥推自己落火坑
係丫,但人地唔會擺上網
你老尾01做下功課先啦
講撚到床叫人去叫雞咁
因為網上做既野比人攪
上返網反擊就係合情理
用下腦
大個仔啦
所以學校咁做咪合理囉叻仔
講事實咋喎
香港教畜咁出名制度咁撚腐敗都仲有咁多智障on9仔齋屌床哥,真係完美證明香港教育制真係垃圾

連成件事嘅核心都未搞清楚就話床哥導人叫雞爆粗點點點,真係笑到仆街,佢正面影響過嘅人多過你啲精蟲啦,成班弱智衝出嚟柒
香港係咁封建
民建聯個班人最岩做社工
唔講粗口
01又上 lihkg抄料
遊學修真係講得好啱
學校請社工就係想學生無撚煩佢,學校唔好出事上報
社工個飯碗就係幾多case可以篤爆你,交數比上面
床哥今獲示範唔順氣就上網屌仲煲咁大, 真係可以放棄呢行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞