準/現職TA 準備讀PGDE嘅你入一入黎

69 回覆
1 Like 6 Dislike
有冇人嚟緊9月讀BU PGDE吖?
想問 ied primary math 如果唔洗interview 以咩原則收人 大約收幾多個人到

睇你bachelor係咪本科+睇你有冇教學經驗
FULL TIME 15個左右

咁係咪fg 就收得皮
利申:讀engine

咁有冇教過啲課外活動班呀 有冇做過啲同教育有關係嘅活動呀

教過一個月既興趣班
同埋返過大陸做service 教書

我前數學老師都係Engineering 出身
有冇TA好似我咁 而家返工但冇咩野做?

講黎聽下

講黎聽下

D老師大部分時間都冇返學
又冇交低野我做/好快就做完

講黎聽下

D老師大部分時間都冇返學
又冇交低野我做/好快就做完

正常,我上年都係咁
有無pgde 群?add me tg: LemonCCC

你開咪有 陣間大量相認

你開咪有 陣間大量相認

新開
https://t.me/joinchat/Dtu02w00-EQe3aEkA09fow
有冇人知邊間唔辛苦既又請緊人
有冇人知邊間唔辛苦既又請緊人

咩都試左sd信先
有面試/offer再諗啦
Pish,黎緊會報嘅可以入黎講幾句
FT Bafs係咪CU有開?
中文係咪一定要中文系grad先教得?

Bafs我唔知。但報pgde最好都係同你本科相關。
想報小學pgde

本身唔係讀中英文係咪都唔洗諗報中英文科....

Pe撘it又係咪好難揾工...
其實如果讀pgde的ta,學校會唔會唔多鍾意?去左教書實習做唔到ta工作喎

ta係一年一年咁樣簽合約,如果老闆唔續約,咁part time pgde 點算?係咪要defer?

我今年full time part time 都有報,但只係得part time 有shortlist 考試

考唔到唔知點算
考到,下年學校唔續約都唔知點算
如果學校應承左俾實習,應該問題不大。但你讀完佢請唔請返你又係另一回事。

至於續約問題,個個都一樣,今年唔知下年事。
所以做ta真係好冇保障⋯⋯好灰心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞