有咩戲每次睇都喊到仆街

530 回覆
30 Like 135 Dislike
冷門?
哇 竟然有人講 我當年睇到喊出嚟
真係好催淚
me too
以為又係d女人低B戲
回魂夜
狗狗與我的十個約定
愛·回家
柒到喊

Assemble
最近先知原來呢套係伊朗電影
不過細個係無線睇過都好印象深刻
Soul
Interstellar 最痴撚線係貫穿左科學同人文價值

一開始講climate change,想像一個worst case scenario,去提醒返點解我地要洗錢去space exploration確保人類繼續生存落去

之後中間 time dilation 果段就親情,同為人類命運自我犧牲。呢度嘅犧牲唔係咁硬繃繃戰爭式嘅直接冇左條命,而係一種好Soft嘅表達,要忍受個女細個唔明白你苦衷,睇唔到仔女長大,呢種心up先攞命

之後個女老左見返佢老豆反而冇咁sad,反而佢一路大個開始明白佢老豆,係滿足感覺多d,你亦都會reflect on以前既諗法係咪唔明父母既苦衷…假設你有好既父母… 呢d cliche 野就唔講咁多

之後中間一段仔講人性醜惡,去到一個位你唔可以否認有d人會縮沙/為左生存 or whatever 會咩都做得出

之後講友情, MMC 點犧牲自己用reaction force救貓女

最後對黑洞中心既想像都係親情 最高潮既位一次過解開哂迷團。雖然現實既黑洞中心應該唔會係咁但故事黎講係好引人入勝同mind blown

仲有一樣最近睇返bothers me a lot既就係對人類同robot之間果份友情,MMC 最後問Tar係邊呢幕好subtle 而家AI越黎越勁覺得呢種感覺越黎越切身

我覺得個故事成個journey咁睇,由出發到入黑洞中心遇返未來人整既tesseract,到人類真正做到interstellar species,其實係歌頌緊人類團結,無私地為同類/子孫建設既光輝一面,呢樣野好似睇緊2戰,特別係登陸Normandy果種明知好大機會冇命都要去既感覺,雖然中國人地方講呢d價值好撚on9

Btw 另一套好撚癲既係 Bicentennial Man
原著30年前已經想像到一個robot 慢慢變成有意識既人既倫理問題
雖然AI 都係呢個topic 但我覺得Bicentennial Man 個故事緊加切身感受到果個處境

呢d si fi 隱藏既人文價值真係老左經歷多左睇多d 歷史故事再睇返先會品嘗到
依套由高登到連登次次都有人提喎
舊戲黎 愛回家
小學第一次睇已經喊 而加就黎三張野再睇都忍唔住流眼淚
coco
月光都 喊
你唔好睇一公升
Forrest Gump一播果隻純音樂就想喊
阿甘正傳 月光寶盒有喊位咩
就咁文字描述已經想喊
然後又搞到佢要人救 呢啲叫老友?!
上邊有很多都講左,加多套日劇:
當妻子變成小學生
咩黎
The green mile
Manchester by the sea
The pianist
City lights
Modern times
Clockwork orange
Barry lyndon
A.I.

依堆睇親都想哭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞