傳內地喪拆舊遊戲機求英偉達GPU 為開發AI續命

84 回覆
87 Like 5 Dislike
英偉達(Nvidia)的圖像處理器(GPU)晶片在人工智能(AI)大爆發的當今非常搶手,尤其是已經無法直接購買頂級產的中國。
外媒從「兩名廠長及兩名晶片買家」得悉,內地每個月都從廢棄的遊戲機拆出英偉達的顯示卡,之後移植到新的電路板上。其中一名廠長透露,上月解體超過4,000張顯示卡,按月多幾倍,而去年11月乃美國進一步收緊英偉達對華出口管制的首個整月。
兩名廠長指出,改裝的GPU主要落入企業及小型AI實驗室手上,因為他們未能在新的美國出口管制生效前囤夠足夠的英偉達晶片。

專家稱,這些用於遊戲機的GPU是有一定運算能力,但訓練AI略嫌不足,可見中國渴求英偉達產品到了無所不用其極的地步。英偉達官方評論為:「這樣做不能打造數據中心開發AI的運算集群,遊戲市場用的產品就是讓一般消費者打機。」
拆咩卡代替到H100 A100
遊戲機卡仲要行到cuda,應該係d舊電競notebook機?
PS4 pro GPU
我部PS3會唔會升值?
不如諗下攻台之後比人完全封殺之後點
隨時4080都無 n卡係玩灰色地帶姐
如果美國禁到3090時代 n卡亦只能出隻3080比你
ps4 全系列用amd
咁最有可能係拆 1060啲舊卡
但係不嬲都有好多黐線佬用ps嚟做simulation
我仲有張1060,係唔係會有人收
ps5
單機有得玩吓 但係如果要大量咁跑好難用咁多apu跑
拆吓970m 呢類chip改pcie卡 一個server插多幾張先合理
出4080 d 咪得
攻台之後應該全世界都冇
又黎人有多大膽
宜家人地出4090 d 都無禁喎
有張陳年 970 啱唔啱
CUDA 1.0 舊到 8800GTX
量夠多嘅話做簡單嘢應該都得

正如都聽過有人用舊電話挖礦一樣
點解開發AI係靠GPU而唔係CPU
當年伊朗買左幾千部ps2拆晶片整超級電腦去整核彈,結果到今日伊朗人仲係冇ps玩
因為AI係同時行好多個y = w*x+b既計數
中國唔係好強大架咩
做乜要咁折墮搞到拆機求U
唔開發AI咪得囉,開發左都冇自由架喇
攻台後用台積電自產N 記俾佢代工嘅 chips後仲實際啲

發夢無咁早
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞