內地喪拆舊遊戲機求英偉達GPU,專家:中國渴求Nvidia到了無所不用的地步

20 回覆
7 Like 2 Dislike
外媒從「兩名廠長及兩名晶片買家」得悉,內地每個月都從廢棄的遊戲機拆出英偉達的顯示卡,之後移植到新的電路板上。其中一名廠長透露,上月解體超過4,000張顯示卡,按月多幾倍,而去年11月乃美國進一步收緊英偉達對華出口管制的首個整月。

兩名廠長指出,改裝的GPU主要落入企業及小型AI實驗室手上,因為他們未能在新的美國出口管制生效前囤夠足夠的英偉達晶片。

專家稱,這些用於遊戲機的GPU是有一定運算能力,但訓練AI略嫌不足,可見中國渴求英偉達產品到了無所不用其極的地步。英偉達官方評論為:「這樣做不能打造數據中心開發AI的運算集群,遊戲市場用的產品就是讓一般消費者打機。」

原文網址:傳內地喪拆舊遊戲機求英偉達GPU 為開發AI續命 | on.cc東網 | 產經 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20240110/bkn-20240110160242658-0110_00842_001.html
廢棄的遊戲機拆出英偉達的顯示卡
N記遊戲機D卡仲廢撚過你個腦
全民大煉鋼 ver 2024
支:在紅白機cpu塗上nvidia字,就交貨收錢
拆出黎粒野係 TNT 還是GeForce 先?
傻迫死不了的
有咁嘅必要咩
美國唔俾4090或以上嘅gpu出口啫
用4080應該都勁過ps xbox 嗰啲掛
9UP個班以為全封
有張4060可以賣到幾錢俾佢地
佢咪講左
細果d公司stock唔夠

呢個明顯係大公司啦
東方啲垃圾廢老係咪唔識字

唔係拆遊戲

係拆遊戲用顯示卡
-------------
中國拆 RTX 4090 晶片工場曝光 遊戲用顯示卡拆晶片後用於訓練 AI 模型
https://unwire.hk/2023/11/24/chinese-factories-heavily-modify-nvidia-chips/game-channel/

之後呢啲就係後果:
Carousell 買二手 MSI RTX 4090 卡
上機唔著 拆開無 GPU 被騙 1.3 萬
https://www.hkepc.com/21999/Carousell_%E8%B2%B7%E4%BA%8C%E6%89%8B_MSI_RTX_4090_%E5%8D%A1_%E4%B8%8A%E6%A9%9F%E5%94%94%E8%91%97__%E6%8B%86%E9%96%8B%E7%84%A1_GPU_%E8%A2%AB%E9%A8%99_1.3_%E8%90%AC
條友好慘
買二手4090結果買張空PCB
很想要吧

人地係要提高運算密度

先要咁麻煩拆超大張3~4 slot但靜嘅Gaming 4090
改做超嘈嘅但佔2 slot嘅4090

方便插落呢啲底板度:

要一字排開幾張咁插。

你張4060真係收返埋佢好過
報警唔受理
樓下留言:下?唔受理?你比人呃完又呃?
啲大公司似係1跳草裙舞話要轉華為搏減價。
甚至明明無新錢買搵藉口。

華為+中芯 就算生產到,製程唔夠先進,堆得多都唔會及NVIDIA。

BAT呢三間訂NVIDIA A800 H800訂到爆哂,手上呢批交完貨,之後兩年唔買新GPU其實都夠佢地進行業務,問題係再之後啫。

降級版嗰啲其實中國民間需求都仲係爆到七彩
NVIDIA想搵快錢應該搵Agent接觸下嗰批人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞