[ 廚藝討論 ] 鍾意煮嘢食嘅巴絲一齊入嚟傾吓計

15 回覆
1 Like 1 Dislike
歡迎鍾意煮嘢食嘅巴絲,初入廚房嘅至職業大廚入嚟傾吓計

咩範圍都講得
西餐 多國菜 甜品 家常便飯 中菜 都可以講吓
有咩唔識嘅都可以喺度問吓 睇吓有無人可以解答
或者一齊傾吓有無一個更好嘅方法
方法無絕對嘅對與錯
大家當交流吓

最近天氣凍 可以整吓啲發酵蔬菜or 水果
密實樽都會有味咩
無整過sauerkraut
我係2%鹽 放個零禮拜 之後用嚟再整各種汁醬
唔係越真空越好咩 最好唔好放氣由佢
報到

Sauerkraut我用呢啲jar整,拆咗個膠圈冚埋蓋就唔會爆落juniper berries 同caraway seeds同鹽嘔兩個星期就食得好香好香

你會唔會冇sanitize好個jar發咗霉?
想整 跟手買隻咸豬手飛水風乾再炸
窮撚但想食 出去食二三百仲要唔脆
買凍貨都係50蚊上下 唔係彈油 係爆油

btw上YouTube睇 頭一個星期唔好食
重要有位擺個專用雪櫃year-round都可以做風乾
我用真空袋的 真空咗之後 爆開之後就可以直接用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞