瑜珈討論區

24 回覆
5 Like 4 Dislike
有冇巴絲玩開瑜珈
會做瑜珈嘅仔仔好吸引
正過啲純gym撚
有咩野可以係屋企做嘅yoga?
想拉下筋
拉下筋輕鬆啲可以試下做yin yoga
youtube可以search下跟下做
但yoga=/=拉筋
如果想玩得激啲可以試下search ashtanga / vinyasa
我驚yin悶親你
初學者想跟youtube學 有冇邊個介紹
等其他人介紹
但可以試下跟下做sun salutation feel下先
https://youtu.be/8AakYeM23sI?si=G9qqNShnVPYFEQD6
一直都有興趣但唔知點入手,留名
可以出去上下堂 試下
出去上堂同自己係屋企練個氣氛差好遠
開頭出去上下堂先再自己練好啲
好多動作要有老師執先會做得好
齋睇YouTube 你未必識用力、或者會做錯

利申:瑜伽導師
真呀!同埋正如上面絲打咁講,喺屋企自己做其實根本唔知啱唔啱
有試過跟youtube做完都冇乜feel所以就冇繼續了

但坊間都有好多地方有堂上,唔係好識點揀
筋唔軟但玩緊inversion

想向上伸直晒係咪拉hamstring? 腰髖位我覺得ok鬆但個膝好緊
瑜伽 forward fold、half split依啲式子都係拉到hammies
冇人係會拉膝頭關節
人體嘅所有joints喺瑜伽練習當中都係要好好保護
做down dog 點樣先壓到個人向下,Pat Pat 向天?
Hamstring 已經狂拉有改善
有冇轉好盤骨?
其實打飛機都算瑜珈
我都聽過網上片段講盤骨問題
但唔識轉
卡關最易就係試吓直接搵老師教 省好多撞板時間
有冇新手招式推薦
減肥黎講 做瑜珈定乖乖地出去跑步好
減肥一定係重新檢視飲食最重要
運動就冇藉口除非醫生話唔比做其實做咩都得
日日早兩個站落車行多幾步都可以減到肥
我想搵老師1on1
有冇介紹
why not both
老師難一對一睇姿勢
都係叫大家可以試屈膝,盡量諗點樣pat pat 指向天,同腰背係要伸直
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞