穆迪調低本港評級展望至負面 許正宇:無影響外資信心

82 回覆
11 Like 57 Dislike
【Now新聞台】政府正就穩定幣發行人監管制度,諮詢公眾。財經事務及庫務局局長許正宇接受本台專訪時,表示業界對發行穩定幣有一定興趣,對於評級機構穆迪調低本港評級展望至負面,許正宇認為無影響外資信心。

穆迪上月將本港評級展望,由穩定調低至負面。

財經事務及庫務局局長許正宇接受本台節目《大鳴大放》專訪時,提到全球共同面對地緣政治及高息等挑戰,香港市場仍有優勢,相信調低評級,無影響外資投資本港的信心。

財經事務及庫務局局長許正宇:「其實你見到,外資對投資亞洲,或對我們影響信心,其實是沒有的,我覺得現在可能面對地緣政治或全球變化,你在商要言政,同一時間,你在政亦要言商,大變局之下,我們如何去定位自己,其實過去我們金融市場版塊表現不錯,例如資產管理。」

金融發展亦要配合時代需求,政府正就穩定幣發行人監管制度,諮詢公眾。許正宇表示業界對發行穩定幣有一定興趣。

許正宇:「這是新興的市場、科技的元素,例如區塊鏈等,對於實體經濟,對於經濟交易的運轉,其實有正面幫助,但當然要做的挑戰或要處理的問題,就是當中的風險。(初期會否限發行人數目)當然我們要看諮詢情況以及市場的反應。」

樓市方面,多間大行估計樓價上半年仍會下跌,被問到會否進一步撤辣。許正宇表示希望樓市平穩發展會動態評估市況。
聽你水就仆街啦,日日話又治及興自己呃自己,恆指就快又跌到見萬五點
外資等如極權國際
無影響外資信心
因為根本無信心,唔使改變
堂堂支那仲要睇外國評級
又想叛黨呀?
直程係增加外資對香港嘅信心啦,屌你
應該要用國安法拉穆迪

你話冇影響 咪冇影響囉!
係因為啲外資都走撚晒
評級直接影響利息 , 低列某水平甚至被一些國家投資禁買, 已經唔係信唔信心問題 , 許正宇其實識唔識
咁既人管金融,死得啦
佢係外資一部分?
AO -> 港交所 -> 金融發展局

知還知,但可能真係冇sense到問題有幾大
全世界成熟市場2023年 無一個市場指數比恆指差
恆指係全球表現最差成熟市場市數
上證都好過佢小小

咁都叫穩定?優勢在那?
(你講果d優勢其他市場都有 甚至比香港更出色)
破頂果d市場叫咩?
上證上個月開始大戶「禁賣」唔禁買
條撚樣憑咩代表外資

水原千鶴meme合集 (2)
https://lih.kg/bEJrNaU
It is because you are pessimistic
I can see the benefit of turning order to prosperity
梗係無影響喇
因為人哋本身係對你負面信心先再評你展望負面丫ma
恆指好穩定喎

穩定向下
香港有国安/23條/反間諜/愛国者優勢
形勢一片大好
唔係喎,我身邊啲老友話外資(歐美先進國家以外嘅資金)反而有信心左好多
其實可唔可以叫人大釋法,腐乳外資對香港充滿信心?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞