世界咁多電掣插頭 英式3腳插最正

169 回覆
1562 Like 32 Dislike
雖然英式三腳方插 (Type G) 真係好安全
但其實16A要用 Type M socket (大圓頭)成件事都好on9
舊時既 Type M socket 係無安全門,個size 又剛好夠小朋友放隻手指落去…
我覺得英規最大麻煩係出線位絕大多數都係喺插蘇下方而唔係後方,所以插座下面一定要有空間先插得入
條賤種5毛狗 i-vtec 永遠都係鳩讚支那野唔使本
以蚑那賤蛆既習性,就算用三腳插頭地線個位都只係一個裝飾既窿
雖然唔Mind兩腳...但真係好憎插落去會有火花個下
歐洲on撚79 都路知買邊個轉頭先岩
國產三腳唔知係咪因為超英趕美所以先參考澳洲
去旅行買用插線的充電器啦
d插座遇到太鬆/貼牆果陣就知有幾好用
澳洲插頭=
最撚得人驚係插果下會爆火花
呢啲係俾大型電器,唔係換電器根本唔會抆出嚟
dknm 啲兩腳插插果時或者郁到佢會 dii dii 聲,聽到都驚
其實係英式最強,因為先接地線再接水火
無記錯大多數都係兩圓腳就通用到
係唔同國家有多少on top 嘅features 例如德式可以有膠同地線保護,但無亦通用
去法國時要搵野頂住先用到
當我唔識用,都唔知邊個打邊個
韓國個隻先嘥
唯一問題係赤腳踩上去分分鐘仲痛過踩LEGO
兩腳係日本台灣次次去插都會見到火花
比你快過我
英式插真係設計嘅頂尖
全部位都有哂安全考慮

地線腳入先開左shutter先到Live同Neutral入 唔入係篤唔入Live同Neutral 插插頭已經有保護

另外 in case個插頭插唔實 Live同Neutral腳尾有絕緣唔會因為sip到野入去而觸電

唯一缺點真係只有好大舊
都唔知啲人做乜鳩負皮你 可能你要註明美國兩腳插
我就最鍾意BS546頭
即係圓腳嗰種
唔小心踩到都冇咁傷
上次讚BS546都俾人屌到仆街
班友唔知係英國以為係大陸野
你上面層主講既野高層次d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞