解決巴士上大聲播片睇嘢問題

18 回覆
76 Like 4 Dislike
[TLDR 建議直飛總結]
話說小弟收工搭巴士返屋企收工已經好撚攰,帶着耳機聽歌諗住休息下,點知前邊有個冚家剷播到勁大聲喺度睇片,已經過咗差唔多半程車都仲喺度播緊,於是我忍唔住一嘢行去前邊坐喺佢隔籬,
第一個應該未必係本地人嘅阿叔即刻收咗機,但係我發現個聲音源頭好似唔係佢,望一望前邊香港阿叔,係你啦嘈住我休息,於是我又一嘢再坐去前面佢隔籬嗰張凳望實佢部電話,佢即刻熄咗個mon收起電話問我做咩,
我用一把好細好沉嘅聲同佢講:「
一齊睇囉,開咁大聲吖嘛
靜咗半秒之後我又行返去車尾坐喺度繼續聽歌,個阿叔就全程不停望佢後邊諗住攞尾彩可以用眼神屌死我,而我只係好溫柔咁啤住佢比一個好大嘅微笑
有本事你咪過嚟郁我囉,我爛命一條唔怕你
點知去到我落車個站個阿叔都仲未落車,我見到個傻閪坐咗去落車嗰邊諗住望我,
然後我落咗車之後就企定定俾個大微笑望住目送個傻閪坐住架車走
唔滿意咪落車同我講囉,望咩啫,我夠膽坐你隔籬你夠唔夠膽同我講嘢,道理喺我嗰邊,至少我確保全車都可以有個安靜嘅環境我先離開

鼓勵大家對於呢啲事唔好啞忍,呢啲人越係冇人同佢講佢越得戚越播得大聲
樓豬啲行為勁似啲變態殺人犯

btw支持你

依招ok喎

之前遇到最後都頂唔順
直接屌柒佢地
之後怕咁落去有日會俾人打
最後買番個AirPods pro
從此個世界耳根清靜
香港應該禁止交通工具使用喇叭

死症黎 無撚得搞㗎
而家已經進化到,唔係剩係得廢老先係咁
讀書甚至出嚟做嘢嘅都見過喺架巴士傾偈大大聲
成架車聽住佢哋講咩都好似唔介意咁
有次坐長途巴士諗住瞓陣休息吓
點知瞓到咁上下又有個女人坐喺我隔籬
大大聲咁同同行個男人傾偈
嘈醒我我已經好聲好氣同佢講傾偈可唔可以細聲少少?
我瞓緊覺,我好需要休息
個女人都已經即刻覺得唔好意思係咁講唔好意思對唔住
之後傾偈都變得好細聲
但係個男人都依然係大大聲講嘢
開到好大聲嘅話用AirPods Pro都冇撚用
香港同大陸接軌就係咁
留港撚值得擁有
我好聲好氣試過
大大聲屌晒老母又試過
我最撚燥係當你大聲屌完之後啲人會用奇怪既眼神望住你但無人諗住理大聲播歌既人
有時都諗不如我都大聲播一齊攬炒算數
開speaker 嘈過佢就ok
而家城巴有出字幕話禁止行車時開擴音滋擾其他乘客
我通常遇到就壓低把聲直接話「喂!細聲呀」
nice!
聽過個podcast 叫麥麥開咪,又係搭巴士遇到阿叔大聲播片,辦法係要同佢鬥痴線,佢就大聲唱歌嚇到阿叔收聲
屌完喱啲人 佢哋好鐘意講要靜你去搭的士囉
下次試吓係佢隔離大聲播AV
劣幣驅逐良幣
戲院已失守
出聲仲俾人屌返轉頭
所以,我唔屌,要睇片一齊睇
我download咗個佛經app 落嚟,佢一播我就播
樓主好波!
移民喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞