為甚麼安全帽有不同顏色?5個工程界的冷知識

23 回覆
3 Like 20 Dislike
至於哪一個顏色的安全帽工程人員「最高級」,按常理而言是白色帽,而最低級則是黃色帽。不過,地盤內也會出現其他顏色的安全帽,例如粉紅色、銀色等,笑稱如果當中有幸看到「金色」的話十分好運,因為金色安全帽通常為政府部門的高級官員,或者政商名人,簡稱VVIP級的人馬,他們會拿著金剷、戴著金帽、切燒豬主持動土儀式,網民笑稱只須遠遠看著,最好就「行開呢埋一邊就得㗎啦」。

原文網址: 地盤安全帽顏色冷知識 咩色最高級?工程網民:呢隻色係隱藏BOSS | 香港01 https://www.hk01.com/article/872214?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
屌你老帽
不是註冊工程師都是白帽
綠色帽呢
註冊工程師就唔撚洗落地盤啦
係office開下會咪算
安全帽根本冇咩規唔規定
你老闆係大陸嘅鍾意紅運當頭,全世界油撚哂紅色都得
唔親自評估過可以做計劃?
唔洗
這就是出事的條件
關咩事
工程師點規劃都好
做個班一定係偷雞
工程師同工人係兩班人黎

不嬲出事都唔係engine問題係工人問題
屌你老母,唔好轉貼呢D黎
d19成日偷帽 見過d工人噴綠色
工程「潮語」還有很多,以下再精選幾個供大家參考。

狗:每日工時超過12hrs x 5-6days,日日返工帶母親周圍比人屌,入職起薪比其他尊業行業少一大節,放工背囊掛住安全帽都比人歧視,職業待遇及地位低微,行業學會「老屎忽」、「上肥下瘦」文化盛行,故此被世俗稱為「N展狗」
有氣呢個詞唔係咁黎,以前港島路邊燈著燈唔係用電,係燒氣,有氣就有燈,轉左用電之後都係繼續有無氣黎講有無電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞