部分回鄉證換證中心已額滿,有市民外國趕來香港換領回鄉證

35 回覆
3 Like 35 Dislike
根據中旅社的網上預約系統,部分換證中心在周六預約已額滿。

在九龍灣這間證件服務中心,早上來換證的人不算多,但部分人證件已過期,趕於死線前來換證。

鄺女士稱:「之前沒換是因為約不到時間,遲些才換,反而似乎沒那麼逼。」

亦有人專程由外國趕回來。

麥先生說:「今日開始接近到期期限,我從外國趕回來。我們假期比較緊湊,見到香港,回來認識香港這個溫馨的家之外,回家鄉探望親戚朋友。」

根據中旅社的網上預約系統,部分換證中心在周六預約已額滿。

https://news.tvb.com/tc/local/658ea70c60d4674427d57924/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E6%9C%89%E5%B8%82%E6%B0%91%E8%B6%95%E5%B0%BE%E7%8F%AD%E8%BB%8A%E6%8F%9B%E5%9B%9E%E9%84%89%E8%AD%89-%E4%B8%AD%E6%97%85%E7%A4%BE%E9%83%A8%E5%88%86%E6%8F%9B%E8%AD%89%E4%B8%AD%E5%BF%83%E5%91%A8%E5%85%AD%E9%A0%90%E7%B4%84%E5%B7%B2%E9%A1%8D%E6%BB%BF
老貓張回鄉卡續咗未?
原來訪港人士只是換證 上深圳
以前星期六都常滿架啦
有咩死線?
過期回鄉證吊命
老貓係支鬼

水原千鶴meme合集 (2)
https://lih.kg/bEJrMQU
之前幾個月日日都有位,係都要最後一日先申請換証
留喺XG冇飯食,唔去支那會餓死
換證北上是使命
人地政府畀半年時間寬限你換證,
就係有啲on9想用到最盡最後幾日先換證,諗住有著數
拎回鄉證一律當藍
用到最盡咪姐係免費到最盡,識唔識計數架世姪
果啲哪叫算死草 爭個一頭半個月好似蝕左咁
你鋪話法,續一次360十年

姐係如果我遲多一個月續,就賺成3蚊,去邊度搵呀
3蚊 你都識計啦 半年慳18蚊
18蚊你排少幾個字隊都賺返啦
年尾去同啲盲毛冧人堆為乜
啱啦 個個北上食嘢啱

啱啱去間茶記服務態度閪撚到
等摺啦屌你老母
老貓有戶籍
歡樂卡
之前延長過限期嘅回鄉證今日到期
你比錢搞

話之過期十年後都可以再續喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞